Isabelle Gulldén om vikthetsen: Har misshandlat min kropp

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

Isabelle Gulldén har vunnit Champions League och räknas som en av världens bästa handbollsspelare.

Nu berättar den svenska landslagsstjärnan hur hon tog sig ur vikthetsen som plågat henne i långa perioder av livet.

”I många år har jag fightats med min kropp, misshandlat den och inte tyckt om den alls”‚ skriver hon i ett blogginlägg.

Det började redan när Isabelle Gulldén var liten och killarna i hennes parallellklass sa att hon var tjock. Senare i livet påverkades hon av trådsmala fotomodeller och googlade sig fram till olika dieter som kunde göra henne smalare.

I sitt blogginlägg på företaget Newbodys sajt skriver 28-åringen att dieterna gjorde att hon pendlade i vikt och att hon till slut insåg att hon behövde andra kostvanor för att klara av all träning som hennes handbollskarriär krävde.

”Grät nästan för jag hade så mycket kvar”

Som 24-åring fick Gulldén kontakt med dietisten Stefan på Sveriges olympiska kommitté som gjorde mätningar på hennes kropp och sedan gav henne ett nytt kostprogram.

”Jag åt som ett djur dagen innan för att jag skulle ju på ’diet’, vilket för mig betydde att inte äta något. När jag möter Stefan dagen efter och får programmet så får jag en chock. Jag skulle äta så mycket och jag skulle äta 5 gånger om dagen. Inne på tredje dagen så satt jag nästan och grät för jag hade så mycket kvar på tallriken och jag var så mätt”, skriver Gulldén i sitt inlägg.

”Kommer aldrig bli en size-0”

Hon fortsätter:

”Blev jag pinnsmal efter detta? Nej såklart inte. Men det var heller inte det som var meningen. Var jag nöjd med resultatet? Ja! Jag skulle ju bli en bättre handbollsspelare och jag har hela tiden levt på att jag är en fysisk spelare vilket gör att jag inte kan väga för lite för då försvinner mina kvalitéer. Jag kommer aldrig bli en size-0 men det är helt okej och det är jag även glad för. Jag lever ett hälsosamt liv och jag njuter av det. Min kropp nu är den bästa för mitt handbollsspelande och det är ju upp till var och en att känna efter när man mår och är som bäst.”

”Känner mig ledsen men ändå stolt”

Gulldén tror att sociala medier kan accelerera kroppshetsen i samhället, men skriver att hon samtidigt märker att fler och fler börjar jobba mot den och för ett mer hälsosamt sätt att leva.

”Om jag vetat det jag vet idag så hade Bella 7-18 år varit en lyckligare människa och inte behövt lägga så mycket tid och kraft på sin vikt. Jag tittar tillbaka på henne och känner mig ledsen men ändå stolt. Ledsen för hon känt så men stolt över att hon kommit så långt i sin karriär men speciellt med sin syn på sin kropp!”

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN