Luleå slog Udominate i första finalmatchen

avErik Wallskog

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleå Basket kan vara på väg mot sitt femte raka SM-guld.

På onsdagskvällen vann de regerande mästarna den första finalmatchen mot Udominate med 89–82.

– Jag är glad att vi vann matchen, det är det som gäller i en finalserie, säger tränaren David Visscher.

Förra året var Udominate storfavoriter att vinna SM-guld efter överlägset vunnit grundserien. Men Luleå visade klass i finalserien och vann med 3–1 i matcher.

I år var det Luleå som dominerade i seriespelet och man förlorade bara en match under säsongen, det mot just Umeågänget. När det under onsdagskvällen var dags för lagen att mötas i den första SM-finalen visade norrbottningarna varför man vunnit guld fyra år i rad.

– Farmför allt sköt vi väldigt bra. Jag ska inte säga att de blev tagna på sängen, men jag tror inte de var beredda på att vi skulle kliva ut och styra matchen så som vi gjorde, säger David Visscher.

Thomas dominerade

Jessica Thomas började matchen med att sänka en trepoängare och efter det var det Luleå för hela slanten. Efter den första perioden ledde hemmalaget med 31–16 och i halvtid hade man drygat ut till 55–36.

– Vi började matchen väldigt bra och byggde oss en ledning. Efter halvtid visste vi att de skulle komma ut tuffare då de är ett för bra lag att bara dryga ut emot. Vi blev för bekväma och kände kanske inte att varje boll var livsviktigt samtidigt som de kände tvärtom. Vi var för stillastående i vårt anfallsspel och skapade inte samma problem för dem med vår rörelse som i första halvlek. Men de försvarade sig bättre också, säger Visscher.

”Bästa lagen som möts”

Umeålaget höjde sig efter pausvilan, men de regerande mästarnas ledning var aldrig hotad. Det trots att gästerna knappade in rejält och vann den sista perioden med 22–12.

Stor matchvinnare för hemmalaget blev Jessica Thomas som stod för 34 poäng.

– Det är mycket taktik i en final. Nu kommer de titta på videoklipp från matchen och analysera och vi ska göra samma sak. Vi kan inte ta någonting för givet, det kommer vara en ny matchbild på fredag. Jag har varit med i många år och vet att det kommer bli tuffa matcher. Det är de två bästa lagen som möts, vi måste fokusera på vårt egna spel och ta en match i taget, säger David Visscher.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM