”Jag sa att han var helt värdelös som tränare”

Fredrik Petersen i stor intervju inför SM-semifinal 2

Sportbladet träffar Petersen vid Ystads strandkant.
Sportbladet träffar Petersen vid Ystads strandkant.

YSTAD. Han har vunnit Champions League, EHF-cupen, tyska cupen, klubblags-VM och den danska ligan.

Nu vill en av handbollsligans största profiler ta ett SM-guld också.

– Malmö får aldrig ett bättre läge.

I en stor intervju berättar Fredrik Petersen också om schismen bakom att han hamnade i Malmö, smygrökningen i landslaget, att han vill avsluta i IFK Ystad, tränarplanerna, varför Staffan Olsson egentligen satt med honom under Idrottsgalan, vem han tror blir nästa stora spelare från handbollsligan och mycket mer.

Det är dagen efter HK Malmös förlust i den första semifinalen mot Alingsås.

Fredrik Petersen har valt intervjuplats i hemstaden: Ystad Saltsjöbad. På uteserveringen några meter från strandkanten slår han sig ner och bygger ett litet torn framför sig på bordet med plånboken, telefonen och två dosor snus.

För en gångs skull förlorade Malmö, med säsongens bästa målvaktspar, målvaktsmatchen kvällen före.

– Någon gång måste de också få vara dåliga. Vi släppte ändå bara in 27 mål. Någon gång borde vi kunna rädda målvakterna genom att göra 35 mål framåt, säger Petersen.

Tack vare bortasegern direkt är det nu fördel Alingsås i matchserien. Men Petersen tycker ändå att hans Malmö fortfarande har stora chanser i den unga klubbens första semifinal i historien.

– Det var jävligt dåligt på de flesta händer och fötter i går, ändå förlorade vi bara med tre och jag tyckte att de gjorde en bra match. Vinner vi där uppe på måndag så är det helt öppet igen, nästan fördel för oss.

Sågade sin tränare

34-åringen lämnade moderklubben IFK Ystad 2006 och efter drygt nio år i Danmark och Tyskland återvände han i december 2015 till handbollsligan men då till Malmö.

Varför valde du Malmö?

– Jag har haft en bra kontakt med Jörgen (Rasmusson, Malmös ordförande) länge. Han har alltid ringt när mina klubbar gått i konkurs och jag behövt en klubb.

Mitt under säsongen 2015/16 hade han hamnat i mer eller mindre konflikt med sin tränare i Berlin, islänningen Erlingur Richardsson.

– Jag fick spela mindre och mindre trots att jag var lagkapten och tyckte att jag var mycket bättre än den andre som spelade på min kant, islänningen Bjarki Elisson. Och det var jag också!

– De (islänningarna) umgicks privat och jag tyckte situationen var konstig.

Han tog ett möte med Berlins starke man, Bob Hanning.

– Jag sa att Erlingur var helt värdelös som tränare. Det var ingen som tyckte att han var bra. Jag var ju lagkapten så det var inget konstigt att jag sa det egentligen. ”Då kan du dra”, sa Bob. Då gjorde jag det.

Ska avsluta i IFK Ystad

Petersen har två år kvar på kontrakt med Malmö men trots att han fyller 35 i år ser han inget slut på karriären ännu.

– Så länge det går bra kör jag på.

Han vill stanna kvar inom handbollen också efter att han lagt klisterburken på hyllan – som tränare.

– Taktiskt har jag alltid tyckt att jag har varit bra. På senare år har jag blivit jävligt intresserad av allt runtomkring, som hur man bygger lag.

Fredrik Petersen som tränare – det var det nog inte många som trodde för några år sedan – när började du fundera i de banorna?

– Det var nog när jag fick islänningen i Berlin och tyckte att han var så jävla dålig som tränare. Då började jag tänka på vad man kunde göra bättre.

Men innan vänstersexan blir tränare vill han avsluta spelarkarriären i moderklubben IFK Ystad, som är tillbaka i svensk handbolls finrum till hösten.

– Det är såklart nåt jag vill innan jag slutar. Helt klart! Jag vill spela där medan jag fortfarande är hyfsat bra. Det ska hinnas med.

I dag är Ystads IF klart störst i stan men IFK har också fostrat två de största stjärnorna i dagens landslag – Jim Gottfridsson och Niclas Ekberg. Båda gick över till YIF innan de flyttade utomlands.

Hade du kunnat tänka dig spela i YIF?

– Nej, nej, det hade jag inte.

Nu eller aldrig för Malmö

Petersen har under sina år utomlands vunnit Champions League (med Hamburg), EHF-cupen (Berlin), klubblags-VM (Berlin) tyska cupen (Berlin) och den danska ligan (GOG).

Nu vill han vinna ett SM-guld också.

– Det känns som det skulle vara i år. Med tanke på hur bra vi är, vilka spelare vi har och hur bra målvakterna är i år.

Kristianstad, som leder med 1–0 i sin semifinal mot Lugi, har tagit guldet tre år i rad och är storfavoriter.

Det enda lag som slog suveränerna från nordöstra Skåne i grundserien var Malmö, två gånger till och med, och man är dessutom det lag som varit närmast att knäcka Kristianstads makalösa segersvit på hemmaplan som nu är uppe i 65 matcher.

Malmö har slagit Kristianstad två gånger denna säsong.
Malmö har slagit Kristianstad två gånger denna säsong.

– Malmö får nog aldrig ett bättre läge. Det är bara att titta på de matcher som vi har spelat mot Kristianstad. Tar vi oss till en final har vi en bra chans. Om vi inte möter Lugi förstås, då blir det kanske jobbigare (leende). Vi har inte vunnit ofta mot dem.

Petersen har dessutom en speciell relation till Lugi efter en match förra våren när han gick till verbal attack mot lundensarna.

– De skriker och gormar matchen igenom som alltid. Man blir så jävla trött på det här laget överlag. Men det är så de gör. De snackar varenda jävel. Om det så är en liten jävla junior som inte spelar en jävla sekund så sitter de bara och snackar på bänken i 60 minuter, sa han då.

Vad säger Petersen nu?

– De har lugnat sig. De lärde sig nåt där.

”Det är sorgligt”

Det händer alltid saker kring Fredrik Petersen, både på och utanför planen.

Han hade ett måljubel i kvartsfinalen mot Sävehof som upprörde motståndarna.

– Jag fattade inte vad de blev sura för.

Blir du lite galen på plan?

– Det kan jag nog uppfattas som. Jag har ett jäkla adrenalinpåslag. Jag är nog inte bra om jag inte får utlopp för det. I en så snäll match som i går mot Alingsås kommer jag inte in i det. Jag behöver det.

Det kom bara 1300 åskådare till HK Malmös första semifinal någonsin.

– Det är sorgligt. Det är synd om oss. Vi kan inte göra så mycket mer åt det. Och av de 1300 så har vi som kommer från Ystad säkert med oss 50 härifrån.

Smygrökte efter landskamper

Liksom flera av hans generationskamrater tackade Petersen för sig i landslaget efter OS 2016. Han debuterade redan 2003 men gjorde inte sitt första mästerskap förrän 2010. Det blev totalt åtta OS, VM och EM.

Vad var det största?

– Alla resor var jävligt kul, som när vi var på Bahamas ihop i tre veckor. Och OS såklart. London (med OS-silvret) var speciellt. Vi knöt ett band till varandra, vi som var där. Det var jäkligt speciellt.

OS-laget 2012.
OS-laget 2012.

På tal om landslaget – jag såg dig, Jonas Larholm och Dalibor Doder stå och smygröka ibland utanför arenan efter landskamper?

– Ja, det kan nog stämma, ler Petersen.

– Men jag tog bara en cigg ibland. De andra rökte mycket oftare.

Visste Staffan och Ola (förbundskaptenerna) om det?

– Ja, det gjorde de absolut.

Sa de inget?

– Presterade de bara på banan så fick de styra över det själva. Jag tror inte att de sa något. Inte vad jag hört.

Petersen säger först att han inte rökt sedan han slutade i landslaget men kommer sedan på sig själv.

– Beutler och jag tog ju en nu när vi hade säkrat semifinalplatsen. Han hade snackat upp det på förhand i tidningen. Vi tog den i duschen men det blev ett jävla liv för det rök ner i vip-rummet och de undrade vad som stod på.

Dömdes till villkorligt

Petersen har som sagt alltid varit rubrikernas man.

I sommar är det tio år sedan han och Ystadskompisarna Oscar Carlén och Sebastian Seifert mitt under en landslagssamling i Tyskland söp sig fulla och de två förstnämnda (Seifert hade somnat) vandaliserade ett hotellrum och störde det OS-laddande damlandslaget som bodde på samma hotell.

Det blev en stor skandal förstås och trion stängdes av från landslaget i ett halvår.

– Så här i efterhand var nog det som hände ändå en bra grej för mig. Inte för att jag hade problem med något men jag fick nog upp ögonen för att vara lite mer seriös i mitt tänk. Det var jobbigt som fan då men gjort är gjort. Det är inget jag tänker på nu.

Efter OS-silvret bjöds hela landslaget in till Idrottsgalan 2013 och många noterade att Petersen satt närmast bredvid förbundskapten Staffan Olsson.

– Många trodde väl att det var för han skulle hålla koll på mig. Men det var mer att han tycker om öl lika mycket som jag gör så han ville antagligen sitta med någon som gillar öl.

Samma dag som Petersen gjorde sin första tävlingslandskamp 2007 dömdes han för att ha slagit en före detta vän i ansiktet på en nattklubb i Ystad.

– Jag fick böter, två års villkorligt och samhällstjänst. Jag fick jävligt mycket för jävligt lite.

Var gjorde du samhällstjänsten?

– På IFK Ystads handbollsskola, så det var rätt så bra.

Har du dåligt ölsinne?

– Nej, det har jag absolut inte.

Tokhyllar motståndaren

Vem tror du är näste storspelare från handbollsligan?

– William Andersson Moberg i Alingsås är jävligt duktig. Han har en spelförståelse som är fruktansvärt bra för att vara 18 år. Han är nästan på en egen nivå. Han driver verkligen Alingsås spel, säger Petersen med beundran i rösten.

William Andersson Moberg.
William Andersson Moberg.

Om du hade fått ändra något i handbollsligan – vad skulle det vara?

– Blir det så jäkla mycket mer publik i slutspelet? För det är väl den enda anledningen till att man har slutspel? Jag tycker att man skulle haft en rak serie och sedan en svenska cupen i stället.

En final eller bäst av fem?

– Om man ska behålla slutspelet tycker jag att det ska vara bäst av tre rakt igenom, också i finalen. Det blir för mycket med fem och det kan vara så fruktansvärt orättvist med bara en final. Tänk på Kristianstad som satsar allt på Champions League och så missar de det för att deras målvakt blivit skadad i finalen så de förlorar den.

När var du som bäst?

– Säsongerna kring 2012-13. Jag var med om en OS-final och vi vann Champions League med Hamburg. Åren i GOG var också jävligt bra. Vi var nära en semifinal i Champions League ett av åren. Men jag tycker att jag fortfarande håller en hög nivå. Jag är övertygad om att jag hade löst Bundesliga helt utan problem fortfarande.

Petersen spelar bara handboll också efter hemkomsten till Sverige.

Inga fritidsintressen?

– Jag gillar att grilla.

Gasol eller kol?

– Jag har båda men kör mest gasol. Det är smidigast.

Fotnot: Sm-semi 2:5, Alingsås–Malmö börjar 19.00 i kväll och sänds i Cmore Sport. Alingsås vann första matchen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.