Tvingas vänta på sent OS-besked

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET

OBERSTDORF. Den inställda sprinten i Tour de Ski sätter press på svenska landslagsåkare.

Chanserna att kvala till OS minskar och flera av dem tvingas vänta på sena besked.

– Det innebär att tävlingarna i Planica blir viktigare, säger förbundskapten Rikard Grip.

Flera av de svenska åkarna såg fram emot att köra den klassiska sprinten, en OS-distans, i Tour de Ski. Det var en möjlighet att köra hem en OS-biljett.

Men endast damernas kval hann genomföras innan stormbyarna satte stopp för tävlingen i Oberstdorf under onsdagen. Åkare som Evelina Settlin, Linn Sömskar, Maria Nordström och Jennie Öberg hanterade det fint, men fick aldrig chansen att leverera vidare inför landslagets ledning och för SOK.

Den inställda sprinten tvingar nu flera åkare att vänta med OS-besked in i sista stund, det vill säga till efter världscupen i Planica, Slovenien, den 20-21 januari, där en klassisk sprint genomförs.

– Det här innebär att Plancia blir en viktigare tävling eftersom vi inte får med den här i diskussionerna. Vi har fram till tävlingarna där för att göra de sista bedömningarna, säger förbundskapten Rikard Grip.

Nio redan klara för OS

Möjligheten att få tävla i Planica är däremot begränsade då flera redan klara OS-åkare kommer att tävla för att få igång formen.

Samtidigt medger förbundskapten Rikard Grip att det hade svårt att göra en vettig bedömning av insatserna om sprinten hade genomförts under de omständigheter som rådde i Oberstdorf. Vindbyar gjorde förhållandena orättvisa.

– Det hade varit svårt att värdera ut ifrån ett sportsligt perspektiv, säger han.

Nio åkare är uttagna till OS och av dem tävlar endast tre i Tour de Ski (Markus Hellner, Calle Halfvarsson och Daniel Richardsson). Det finns inget fast antal längdåkare i OS-truppen men Rikard Grip uppger att det lär handla om sju till nio damer respektive herrar.

Men även de mer renodlade sprintåkarna har fortsatt chans att imponera i de återstående distansloppen i Tour de Ski. Redan i dag finns det chans på 10 respektive 15 kilometer fri stil.

– Det är inte bara den klassiska sprinten som är värdefull, vi tittar även på andra tävlingar under Touren, säger Rikard Grip.

En åkare som i stort sett redan åkt till sig en plats i OS-truppen under veckan är Anna Haag, som var femma på 10 km klassisk stil.

– Hon har stärkt sina aktier för en OS-biljett, säger Rikard Grip.

Längdtävlingarna i OS inleds den 10 februari. Tour de Ski fortsätter under torsdagen med masstart.

Publicerad: