Flinck: Här är förstauppställningen i EM

Alla spelarnas EM-roller

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

I dag inleds EM-uppladdningen på allvar med matchen mot Ungern.

Men jag menar att vi kan spika den svenska förstauppställningen i turneringen redan nu.

Annat var det för ett år sedan.

Minns ni hur det var för ett år sedan?

Då hade Kristján Andrésson med 18 spelare under uppladdningen inför VM och skulle åka till Frankrike med 17 spelare för att sedan peta en eller två av spelarna så sent som 24 timmar före premiären.

Vi spekulerade rätt vilt i vem eller vilka som skulle ryka. Andrésson hade ju med hela fyra mittsexor i truppen.

(Alla mittsexor kom med, målvakten Mikael Aggefors fick stanna hemma, Johan Jakobsson fick en hjärnskakning i den första träningsmatchen under uppladdningen, Andreas Cederholm kallades in, man åkte till Paris med 17 spelare, 15 av dem skrevs in, Emil Frend Öfors blev den 16:e mitt under gruppspelet och Cederholm fick så småningom åka hem utan att ha beträtt en VM-plan.)

Thulin avlastar

När Sverige nu laddar för EM gör man det med 16 spelare som alla redan är klara för att åka till Kroatien och som allihop ska skrivas in i truppen om inget oförutsett inträffar. Andrésson presenterade till och med de 16 namnen innan de flesta andra nationer ens hade nominerade sina bruttotrupper på 28 spelare.

Mikael Appelgren kör visserligen rehab fortfarande och spelar inte i eftermiddag i den första av två genrepsmatcher mot Ungern (den andra spelas på måndag). Det bestämdes tidigt att man skulle ha tre målvakter under samlingen och därför finns framtidsmannen Tobias Thulin med under hela uppladdningen och lär avlasta Andreas Palicka i dag.

Men när truppen avreser på onsdag är det bara de 16 EM-spelarna som åker – förutsatt att inga skador eller sjukdomar tillstöter (Jesper Nielsen har blivit krasslig, som vanligt, och missar matchen i dag. Men det ska inte vara någon fara.)

Så där går vi i undertecknads skrå bet på alla spekulationstexter om vem eller vilka som ska ratas från truppen.

Förstasjuan given

När laget nu står inför två träningslandskamper med mindre än en vecka till premiären brukar det vara upplagt för texter typ ”kampen om” den eller den platsen i förstauppställningen.

För ett år sedan handlade de om vänsterniopositionen, där Lukas Nilsson visade upp svag form medan Simon Jeppsson var den stekhete upp- och nykomlingen, högerkanten (Niclas Ekberg eller Mattias Zachrisson) och linjepositionen (Jesper Nielsen eller Andreas Nilsson).

Men jag tror att vi kan död på de vinklarna också. Redan i detta läget.

I min värld är förstauppställningen redan given, förutsatt att inga skador eller sjukdomar tillstöter:

Målvakt: Mikael Appelgren.

Vänstersex: Jerry Tollbring.

Vänsternio: Lukas Nilsson.

Mittnio: Jim Gottfridsson.

Högernio: Albin Lagergren.

Högersex: Niclas Ekberg.

Mittsex: Jesper Nielsen.

Debutanterna i biroller

Sedan kommer förstås Andreas Palicka byta av Appelgren en hel del och kanske också starta någon match. Jag, och många med mig, tror att Simon Jeppsson kan ta nästa steg i detta mästerskap efter att fått ett halvår i toppmiljön i Flensburg. Han kommer nog att få mer förtroende än i VM. Johan Jakobsson kompletterar Lagergren på ett utmärkt sätt på högernio och ger laget en dimension till där med sitt skytte. Mattias Zachrisson bjuder förstås Ekberg på tuffast möjliga konkurrens men jag tror ändå att kapten Ekberg är nummer ett när man går in i EM. Fredric Pettersson kommer att avlasta Nielsen, som går tungt bakåt också, en del.

Men mästerskapsdebutanterna Hampus Wanne, Philip Henningsson och Linus Arnesson får nog finna sig att vara rena rollspelare, alltså inta bilroller helt enkelt.

Detta är, än en gång, förutsatt att inga skador eller sjukdomar tillstöter.

För då kan mycket kastas över ända, som när Jakobsson drabbades av hjärnskakning i fjol.

avJohan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM