Norskan knäckt: ”Ska tala med läkaren”

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
Majken Caspersen Falla.
SPORTBLADET

LENZERHEIDE. I Stina Nilssons frånvaro var Majken Caspersen Falla stor favorit till att vinna den inledande sprinten i Tour de Ski.

Men det slutade med en tredjeplats bakom skrällvinnande hemmahoppet Laurien Van der Graaff och efteråt uttryckte norskan oro för sin egna hälsa.

– Jag behöver nog ta ett snack med läkaren för att se hur det är och höra hur jag ska göra här framöver, säger hon.

Sprintspecialisten Majken Caspersen Falla har inlett världscupsäsongen som vanligt.

Efter att hon åkte ut redan i prologen i Ruka har norskan därefter vunnit på hemmaplan i Lillehammer och blivit tvåa bakom Stina Nilsson i Davos.

Hemmahoppet starkast

När inte Nilsson finns med i Tour de Ski var förstås Falla storfavorit i sprinten under Tour de Skis första dag.

Efter en planenlig åttondeplats i premiären, lyckades Falla med nöd och näppe ta sig vidare från kvartsfinal på tid innan hon sedan vann sitt semifinalheat.

Då trodde nog de flesta på en defilering i finalen.

Men istället stal schweiziskan Laurien Van der Graaff hela showen när hon inför en fanatisk hemmapublik spurtade ner såväl Falla som amerikanskan Sophie Caldwell och vann.

I mål kunde en helt utpumpad norska knappt resa sig.

– Jag var inte helt i slag. Det märkte jag redan på prologen att jag fick kämpa och hade ont i hela kroppen. Det är en oerhört obehaglig dag för mig. Jag får syra och blir alldeles svimfärdig och illamående. Det var en tuff dag i dag så det är inte bara att gå och hämta pallplatser. Att komma trea här i dag, det är jag nöjd med när det blev så här.

Ska uppsöka läkaren

Vad beror de här känslorna på?
– Jag blir jättetrött i hela kroppen och det bränner i låren, jag är illamående och svimfärdig. Det gör bara ont.
Hur ska du återhämta dig?
– Jag behöver få lite mat först och ladda upp. Sen är det bara att jogga lite och vila upp sig och se fram emot morgondagen.
Är du till och med lite bekymrad över att det kan vara något annat än bara den höga höjden?

– Nej, jag vet inte vad det är. Jag har varit i Davos innan jag kom hit och har varit på höjden ett tag. Det kändes inte så bra idag så jag behöver nog ta ett snack med läkaren för att se hur det är och höra hur jag ska göra här framöver. Men när man kommer i mål och knappt kan hålla sig på benen är det ju någonting. Det var knappt så jag kunde resa mig, benen ville inte bära mig.

På herrsidan vann Sergej Ustiugov före Federico Pellegrino och fransmannen Lucas Chanavat.