”Jag har inte mått jättebra under det här året”

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon har synts i rutan sedan 1999, tog klivet till TV4 2003 och har under åren guidat tittare genom en mängd stora idrottsmästerskap.

I en stor intervju med Sportbladet berättar Suzanne Sjögren, 43, om upp- och nedgångar i karriären, hur kroppen till slut sade ifrån, och känslan av att nu ”komma hem” till MTG.

– Först och främst handlar det om hälsan, jag har inte mått jättebra under det här året, säger Sjögren.

Suzanne Sjögren lägger det nylaminerade passerkortet på den lilla magnetplattan vid spärrarna. Hon ser nöjd ut när det sekunden senare blinkar grönt och vi tillåts kliva in i MTG-sfärens mecka.

– Man känner sig som en riktig rookie, säger Sjögren och skrattar.

Det är svårt att undgå att det är mycket som är nytt. Under armen har hon den nyuthämtade datorn, och viss vägledning krävs för att vi ska hitta rätt i katakomberna.

Hur känner Suzanne Sjögren, med 15 år på TV4 i ryggen, inför att vara ny på jobbet?

– Med risk för att låta patetisk så känns det lite som att komma hem, även om det är nya lokaler. Jag visste att det skulle bli roligt men efter den här första dagen så känns det verkligen definierat.

Blir du emotionell?

– Mer som ett barn, jag känner mig nästan lite som en reporter som gör sitt första vik. Någon som har fått chansen och ska visa alla.

Tillsammans med Niklas Wikegård under SM-slutspelet i hockey 2015.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYR N
Tillsammans med Niklas Wikegård under SM-slutspelet i hockey 2015.

Gammalt och nytt

Det var ju trots allt i TV3-familjen som karriären tog fart på allvar. 1999 anlände den då 25-åriga skåningen till mediehuset där hon under fyra år bland annat gjorde hockey-VM, Guinness rekord-tv och Champions League.

Nu är hon tillbaka.

– Det slog mig här och nu vilken ynnest det är att få jobba med gamla medarbetare som jag arbetade med för 16 år sedan, nya medarbetare som jag inte har träffat tidigare och så dessutom en hel del kollegor som var på fyran innan, säger Suzanne Sjögren.

– Just den blandningen av gamla TV3-kollegor, gamla TV4-kollegor och nytt folk är ju helt fantastisk.

På TV4 har hon genom åren lett tittarna genom en mängd olika mästerskap, EM och VM i fotboll (EM i Portugal 2004 lyfts fram som favorituppdraget), friidrott och givetvis även en del hockey, för att nämna några.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
Suzanne Sjögren har jobbat en hel del med friidrott under sina år på TV4.

”Kollapsade vid två tillfällen”

Efter ett tag började dock motivationen tryta allt mer. Beslutet att lämna grundandes framför allt på två aspekter.

– Först och främst så handlar det om hälsan, och sekundärt om att vara understimulerad, förklarar Suzanne Sjögren.

– Jag har inte mått jättebra under det här året. Jag har varit sjuk mycket, och jag är en sån som aldrig är sjuk. Att mina barn blir det och att jag måste vabba händer. Men jag är själv aldrig sjuk.

Bihåleinflammation, ögoninflammation, migrän... Sjukdomarna avlöste varandra, och det var inte förrän kroppen sade ifrån på riktigt som hon reagerade.

– Jag hamnade i ett läge där jag kollapsade vid två tillfällen. Andra gången det hände blev jag faktiskt rädd. Det ska mycket till för att jag ska söka vård men då gjorde jag det, säger Sjögren.

Hon berättar att läkarna tog det på fullaste allvar och det resulterade i MR-röntgen, blodprover och neurologiska undersökningar för att utesluta hjärntumör och epilepsi.

– Men allting ledde fram till att det nog handlade om utmattning. Jag pratade med en neurolog som sa att jag skulle passa mig för att inte gå över gränsen för då skulle det vara en väldigt lång väg tillbaka, säger Suzanne Sjögren.

– Det fick mig att känna att ”nu räcker det”. Och det är ingens fel, det handlar inte om att jag är bitter.

Foto: MARCUS ERICSSON / © Bildbyr n
Här leder Sjögren Fotbollsgalan 2005 tillsammans med Jessica Almenäs.

”Fick inse att det inte skulle bli jag”

De senaste åren har Sjögren främst gjort morgonsändningar på TV4, kombinerat med programledarroll i Nyhetsmorgon. Längtan efter att få komma ut på fältet har varit stor.

– Sedan två år tillbaka så gör jag inga mästerskap längre. För sportens del så har det bara blivit de här sändningarna på morgnarna, kvällarna har varit rätt stängda eftersom vi har Andreas Odén och Maud Bernhagen som har jobbat på TV4 ännu längre än vad jag har gjort. Det ledde till att jag insåg att jag inte såg någon framtid för mig själv på fyran, säger Sjögren.

– Jag tror dessutom att jag hade lämnat tidigare om jag inte hade fått så mycket uppdrag på Nyhetsmorgon. Det har varit så otroligt givande och har hållit mig kvar i väntan på att det kanske skulle komma en fast plats där. Men det har det inte gjort, och har det dykt upp fasta tjänster så har de tilldelats någon annan. Jag fick till slut inse att det inte skulle bli jag och att det var upp till mig att ta tag i situationen och göra någonting åt den.

I grund och botten handlade det om en önskan att få utmana sig själv igen.

– Framför allt har jag väl känt att jag har mer kompetens än så här. Inte när det gäller Nyhetsmorgon, där känner jag att jag kom till min rätt. Men att köra sportsändningarna på morgnarna, att inte få komma ut på fältet alls, säger Suzanne Sjögren.

Foto: Lasse Allard / FOTO:LASSE ALLARD
Suzanne Sjögren på sitt nya jobb på MTG.

”Har kostat mig positioner”

När hon väl hade bestämt sig gick det fort. Efter en lunch med en väninna övertalades hon att ta kontakt med gamla kollegan Per Nunstedt, numera sportchef på MTG, och fråga om det fanns någon plats för henne. Då hade precis profilen Frida Nordstrand gjort motsatt resa och lämnat för TV4.

– Jag sa först att ”hade de velat ha mig så hade de ringt”. Då tyckte min väninna att jag skulle släppa prestigen och det gjorde jag, säger Suzanne Sjögren och berättade att kontraktet var skrivet inom två veckor.

Häftigt ändå att du vågade ta steget.

– Samtidigt, vad hade jag att förlora egentligen? Lite prestige kanske. Eller möjligen lite självkänsla.

Att kombinera sportjournalistik med familjelivet är inte alltid helt enkelt, särskilt inte för kvinnor i branschen. Det vet sannerligen Suzanne Sjögren.

– Någonstans får man väl säga att de valen jag har gjort har försatt mig i den situationen som jag är i. Jag fick mitt första barn 2008, och då var jag väldigt noga med att inte vara borta för länge. I alla fall tills hon var 1,5–2 år, innan dess tackade jag nej till allt förutom Diamond League-friidrott, säger hon.

”Kände mig mindre viktig”

Vid tidpunkten för sitt andra barn var Suzanne Sjögren aktuell för friidrotts-VM i Ryssland i augusti.

– Han var beräknad till den 10 september. Att vara höggravid i nionde månaden i Moskva när det kan bli 40 grader... Dessutom blev mitt första barn fött i akut kejsarsnitt, och det blev mitt andra också eftersom han inte heller ville komma ut. Så jag är väldigt glad att jag inte valde att åka, säger Sjögren.

– Men det har kostat mig mina positioner, så är det. Jag skyller inte på någon, utan det handlar helt enkelt bara om att någon annan har gått in, fått chansen och tagit den, och gjort det lika bra som jag har gjort.

Sjögren berättar att hon vid ett tillfälle hörde sig för med TV4 om möjligheten att kunna ta med sitt barn och en barnvakt på mästerskap.

– Då tänkte jag väl att de skulle lösa det om de tyckte att jag var tillräckligt viktig. Men så blev det inte. De vill inte att man ska ha med sig familjen för att man ska kunna fokusera fullt ut, säger Sjögren.

– De pratar säkert av erfarenhet och det köper jag. Men då kände jag mig mindre viktig, det kan jag vara ärlig och säga.

Dottern drabbades av cancer

En annan tung händelse i livet bidrog också till att hon inte kunde arbeta fullt ut under några års tid. 2010 drabbades dottern Izabella av leukemi vilket innebar en stor psykisk påfrestning.

Det är också i samband med den perioden som Suzanne Sjögren plockar fram sitt absolut bästa minne från TV4.

– Jag var borta från jobbet i nästan ett år och den supporten och stöttningen jag fick från kollegor i huset, till och med från människor som jag aldrig ens hade tagit mig tid att stanna och prata med... Den var obeskrivlig, säger Sjögren.

– Det sista jag gjorde innan jag lämnade in mitt passerkort var att skriva ut alla mejl som jag fick under den tiden, jag har sparat varenda ett. De tog jag med mig i en bunt under armen och sedan lämnade jag huset.

”Kommer bli en galen vår”

I dag mår Izabella bra, och barnen börjar växa upp. Det underlättar givetvis för en mamma som kommer vara iväg större delen av våren.

– Min yngsta är 4,5 år och det är klart att han kommer att längta efter sin mamma men han tycker väldigt mycket om sin farmor och har en pappa som är högst närvarande, säger Sjögren.

– Den här våren kommer bli helt galen. Vi är först nästan tre veckor i Kroatien (handbolls-EM) och sen när jag kommer hem kan jag kanske pusta ut i fem dagar innan det är dags för Champions League-slutspel. Det är ju helt sjukt att man ska få göra matcher som Real Madrid mot PSG och Chelsea mot Barcelona.

Därefter väntar dessutom ett hockey-VM.

– Efter maj kommer jag nog att vara helt slut, men på ett väldigt positivt sätt. Det känns jätteroligt också att börja med handboll, att åka iväg på ett mästerskap och bo på hotell allihop. Många av kollegorna i huset åker med och då blir det som en nystart, man kommer varandra nära. Det blir en intensiv vår men den kickar igång på rätt sätt, säger Suzanne Sjögren och tillägger att det ”kommer kännas tryggt att ha förre kollegan Robert Perlskog i öronen”.

”Lekfullheten finns inte i dag”

Du som har varit med länge i branschen, tycker du att den har förändrats?

– Allting har blivit proffsigare, större, svårare. Det är svårare att komma nära, restriktionerna är större. Sedan tycker jag att man har tappat lekfullheten och det experimentella, det finns inte i dag.

Hur menar du?

– Det har säkert att göra med att allting har blivit större, proffsigare, rättigheterna kostar mer... Men vi var en generation som upplevde ZTV, när det var lite mer hopp och lek. Vi gjorde rikstelevision men det var lite busigt, snabba puckar och inte alltid jättebra organisation. Oftast blev det bra, men även platt fall ibland.

– Nu är det mer industri. Lekfullheten finns på Youtube, men inte i mediehusen.

Kommer du kuppa in lite mer lekfullhet under sändningarna i vår?

– Nej gud, det skulle jag aldrig våga! Är jag kvar här i 15 år, då kanske. Men inte redan nu haha...

Publicerad: