Rallystjärna körde på åskådare – fortsatte

SPORTBLADET

Jari-Matti Latvala straffas för att han inte stannade

Rallystjärnan kör av vägen.

Därefter kör han på en åskådare.

Och fortsätter som om ingenting hade hänt.

– Jag är hemskt ledsen för det, säger Jari-Matti Latvala.

Finländaren, som kör för VW, körde av vägen på den elfte specialsträckan av VM-premiären i Monte Carlo. Han körde ner i diket, ut på en äng och där körde han på en åskådare som kastades upp på motorhuven och föll ner på marken igen. Rallystjärnan körde vidare ut på vägen igen utan att stanna och fortsatte tävlingen.

Därför straffas han av tävlingsledningen.

– Först och främst vill jag säga att jag är ledsen över det som hände, säger Jari-Matti Latvala i ett uttalande.

– Det var väldigt halt och efter en högerkurva körde vi av vägen och ut på en äng. Det kom tjock rök från motorn och det sprutade lera från marken vilket gjorde att jag för en kort stund inte såg någonting alls. Sedan såg jag en åskådare som hoppade åt sidan och då körde jag långsamt ut på vägen igen. När vi gått i mål på sträckan meddelade teamet att jag hade vidrört en åskådare och precis som jag precis sa, jag är väldigt ledsen för det.

Kroppen på motorhuven

Tävlingsledningen har granskat materialet från kameran i bilen, sett andra filmer på incidenten och pratat med flera vittnen. Domarna har svårt att tro att Latvala och hans kartläsare Miikka Anttila inte märkte att det låg en åskådare uppe på motorhuven.

– Kroppen ligger tydligt på motorhuven, mot den högra delen av vindrutan. Då var sikten inte speciellt dålig och man kunde tydligt se kroppen, skriver tävlingsledningen enligt motorsportmagazin.

Fjolårets VM-tvåa hävdar att det var så pass ojämnt underlag att han skumpade upp och ner i bilen och inte hade möjlighet att se någonting.

Enligt ytterligare ett vittne, en journalist, frågade Latvala om han visste hur det gått för mannen som han körde.

– Både föraren och kartläsaren i bil nummer två jobbade på höger hjulupphängning när Jari ropade på mig för att berätta en sak, skriver reportern Julian Porter  i sin redogörelse.

– Jari sa till mig: ”När jag körde av vägen körde jag på en åskådare. Det var inte så farligt, men kan du vara snäll och höra efter om han är okej eller kan du vara snäll och ta kontakt med någon som vet?”.

Ogier vann

Domarna ser allvarligt på det inträffade, även om åskådaren klarade sig utan skador. Enligt reglerna måste en förare stanna om han misstänker att han kan ha kört på någon ur publiken. Finländaren måste nu böta närmare 50 000 kronor och han har fått en varning, om något liknande händer igen stängs han var från ett VM-rally.

– Vi accepterar domarnas beslut fullt ut, säkerheten för deltagare och publik har högsta prioritet under ett rally, säger Latvala.

– Vi beklagar det inträffade och ska göra allt för att något liknande aldrig ska hända igen.

VM-premiären i Monte Carlo vanns, precis som de två senaste åren, av fransmannen Sebastien Ogier. De tre senaste årens världsmästare berättade i en intervju med Sportbladet inför helgens tävling om hur viktig tävlingen är för honom och nu leder han VM.

– Det är fantastiskt, detta är årets viktigaste tävling för mig, säger Sebastien Ogier efter segern.

– Det är väldigt känslosamt för mig, fantastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM