”Längtar efter talanger som kan hota oss”

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Ekblom, Thed Björk och Prins Carl Philip Bernadotte STCC
Foto: Foto: Bildbyrån
Fredrik Ekblom, Thed Björk och Prins Carl Philip Bernadotte STCC

SPORTBLADET

Thed Björk, 34, Fredrik Ekblom, 44, Richard Göransson, 36, och Fredrik Larsson, 38.

STCC-säsongen drar igång – och som vanligt är det "gubbligan" som gör upp om slutsegern.

– Jag önskar att någon ny kunde ta medaljerna ifrån oss, säger Richard Göransson.

Men Thed Björk, som vunnit de två senaste åren, protesterar lite mot att nämnas i det sammanhanget.

– Visst, jag känner mig gammal och jag är 34. Men i det gänget..., skrattar han.

Sedan ger han med sig.

För det är de gamla rävarna som slåss om det i år igen. Björk jagas i första hand av teamkamraten Fredrik Ekblom som har tre STCC-titlar, Richard Göransson som har fyra och fjolårstvåan Fredrik Larsson.

Yngre förmågor finns i starfältet, men de kommer inte ha så mycket med täten att göra.

– Det är väldigt svårt för någon som är tjugo år och inte har erfarenheten att slå oss. Vi längtar efter talangerna som kommer och hotar oss och ser fram emot det. Jag tror att de kommer komma, men just nu är det vi som dominerar, säger Thed Björk.

Fredrik Ekblom:

– För några år sedan hade vi som är etablerade bättre material än de nya tjejerna och killarna, men nu är allt likadant så det är bara upp till något team och någon förare att göra det lika bra. Men de har inte gjort det tillräckligt bra.

”Min tur igen”

Mellan järngänget lär fighten däremot bli stenhård.

Thed Björk kan bli historisk genom att ta hem mästerskapet för tredje gången i rad och är på förhand nummer ett – men trion bakom kommer bokstavligt talat att köra så det ryker.

– Min morot är att bli först till fem titlar. Vi har goda förutsättningar och är lite hungrigare nu, säger Richard Göransson.

– Jag vann första året som jag och Thed körde tillsammans och nu har han vunnit två år i rad. Därför hävdar jag att det är min tur igen, det är ganska självklart, säger Fredrik Ekblom.

Och Thed Björk?

SVT:s STCC-expert Jonas Kruse tror att han inte ens lyckas knipa en pallplats. Björk själv är lika kaxig, men åt motsatt håll.

– Det kommer han få äta upp, utan problem. Det är mig som de ska slå och det är en väldigt härlig känsla. Just nu säger jag gärna att jag är favorit, säger han.

Publicerad: