”Hon fick panik”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aregawi bytte tränare – mitt under säsongen

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Peking. Abeba Aregawi är i final på 1 500 meter, men är långt ifrån att vara guldfavorit.

Nu kan Sportbladet avslöja en tidigare okänd detalj om svenskans struliga säsong. Mitt under pågående ­säsong lämnade hon ­abrupt sin nya coach, ex-stjärnan Bram Som.

– Hon fick panik och gick tillbaka till sin gamla etiopiska tränare, säger managern Jos Hermens.

Abeba Aregawi kommer in i Fågelboet i eftermiddag som regerande världsmästare. Men efter försök och semifinal finns det inte mycket som talar för att svenskan kommer ha den titeln när hon lämnar arenan. Storfavoriten Genzebe Dibaba, Europamästaren Sifan Hassan och kenyanskan Faith Kipyegon ser alla ut som hetare medaljkandidater.

Störts av skador

Aregawi kämpar med formen efter att ha dragits med skador i rygg och baksida lår under säsongen. Men det finns fler saker som har stört svenskans uppladdning.

När hon i vintras återvände till Etiopien och Addis Abeba fick hon också en ny tränare, den holländske Europamästaren på 800 meter Bram Som.

Men det samarbetet brast tidigt i somras.

– Hon missade en hel del grundträning i vintras på grund av skada och när det inte gick som hon hoppats i början av säsongen fick hon lite panik och gick tillbaka till sin gamla etiopiska coach, säger Jos Hermens, en av världens absolut mest framgångsrika managers.

Han menar att röran som blivit kring Abebas träningssituation mycket väl kan ha påverkat henne under säsongen. Han vill inte slå fast att en ny coach är lösningen men medger att situationen måste förändras.

– Personligen tycker jag inte det är en ideal situation. Vi måste utvärdera vad det finns för svagheter och vad som kan ändras. Hon behöver en bättre grundträningsbas och mer styrketräning, särskilt för bålen. Det är en mix som måste ses över, säger han.

Kvar i Addis Abeba

Jos Hermens är dock övertygad om att bästa platsen för satsningen är just i Addis Abeba.

– Ja, det är bäst. Man förlorar för mycket aerob kapacitet på att träna på havsnivå. Men träningen som görs där kan definitivt ses över, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM