Alfelt: Sverige boxas i takt med världen igen

MALMÖ. Äntligen är svensk proffsboxning tillbaka på allvar i Sverige.

Lördagen 19 september går Erik Skoglund titelmatch över full tid i sin hemstad Nyköping mot Oleksandr Cherviak.

Tolv gånger tre minuters fajt. Plötsligt boxas Sverige i takt med världen igen.

– Det ska bli sjukt kul, var Eriks kommentar när kampsportsdelegationen gav klartecken till det tyska stallet Sauerland att arrangera Skoglunds försvar av sin intercontinentaltitel för IBF i lätt tungvikt.

Förbudet mot proffsboxning som togs 1969 trädde i kraft 1 januari 1970. 2007 blev det åter tillåtet, men med begränsningar. Bland annat spikades en maximal matchtid om tolv minuter, det vill säga fyra treminutersronder.

Även om det beviljats dispens för längre matcher har inga fått vara längre än de titelmatcher som Mikaela Laurén och Frida Wallberg gått. Damernas titelmatcher är tio gånger två minuter, det vill säga 20 minuter, vilket är ganska långt från herrarnas 36 minuter.

Backar inte klockan igen

Nu får Skoglund alltså gå en fulllängdsmatch och även om delegationen hävdar att man med beslutet inte ger fritt fram för alla kommande ansökningar om titelmatcher ser jag ingen möjlighet att man kan backa tillbaka klockan en gång till.

Svensk proffsboxning lever och lever dessutom väldigt gott just nu med världsstjärnor som Badou Jack och Mikaela Laurén plus kommande möjliga storstjärnor i Erik Skoglund, Anthony Yigit, Otto Wallin, Oscar Ahlin och Klara Svensson. Alla utom Jack och Laurén kommer förmodligen att boxas på galan i Nyköping där även jättetalangen Hampus Henriksson antagligen gör proffsdebut.

Kampsportsdelegationen ger dispensen därför att man anser att det är två likvärdiga boxare med erfarenhet av tolvrondersmatcher som möts. Argumentet som övertrumfar tidsaspekten. När proboxningen blev åter blev tillåten var ett av de absoluta kraven att matcher skulle gå mellan likvärdiga motståndare och när man kommer till titelmatcher kan man inte hävda annat än att det är så.

Tidsaspekten har jag alltid ansett som en skum faktor. Tänk på Mike Tysons karriär. Han var länge aldrig ens nära att gå tolv ronder utan slog ut sina motståndare i regel innan tredje gonggongen hördes.

Ingen knockades i tolfte

Kampsportsdelegationen fattade äntligen detta och bad boxningskännaren Olof Johansson att undersöka hur det ligger till. Olof kollade under tre dagar upp samtliga tolvrondersmatcher som boxades i världen under januari i år. Ingen knockades i tolfte ronden. En i den elfte och en i den tionde medan en majoritet av de många knockouter som förekom skedde i de inledande ronderna med en övervikt för första ronden.

Något som alla som följer boxning känt på sig. Man vet ju om att det handlar om att slå ut motståndaren snabbt för att undvika att själv bli träffad, medan man i de sista ronderna mer bevakar de poäng man skaffat i matchen.

Den historiska matchen i Nyköping blir första titelmatchen i proffsboxning sedan 1968 och framförallt öppnar den för fler riktiga titelmatcher. Alexander Gustafsson fyllde Tele2 Arena mitt i natten. Stockholmaren Badou Jack kan locka massorna igen om han behåller sin titel i Las Vegas 22 augusti mot George Groves. Erik Skoglund har kapacitet och talang för att utmana världens absolut bästa och att kunna få göra det på hemmaplan betyder ofantligt mycket.

Sverige har aldrig haft så många bra proffsboxare samtidigt som vi har nu.

Äntligen kan de slippa att alltid få jobba på bortaplan.

Följ ämnen i artikeln