Här vinner Stina Nilsson – äntligen

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tog sin första världscupseger i Davos

1 av 3 | Foto: TT
Som vanligt – det var på spurtrakan som hon avgjorde.

Hon har varit förkyld och laddat på lågland, men det hindrade inte Stina Nilsson.

Med ett strålande upplopp såg Silver-Stina till att för första gången bli etta.

– I dag var jag Guld-Stina, säger hon till Expressen.

Stina Nilsson trivs i Davos. Hon hade varit i final tre gånger på den höga höjden inför dagens tävling. Skulle det bli en fjärde?

Det som talade emot var att Nilsson har varit förkyld. Dessutom har hon laddat inför sprinten på lågland till skillnad från de flesta konkurrenterna, vilket brukar ge utslag på konditionen.

"Gav allt för att vinna"

I kvalet såg Stina Nilsson lite skakig ut. Plats 17 tydde inte på att svenskan var i storform. Men för varje heat blev hon lite bättre och i finalen kunde ingen rå på henne. De norska sprintkanonerna Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg ledde fram till upploppet där Nilsson trampade runt dem och spurtade förbi.

Segern var Stina Nilssons första individuella i karriären och tar henne till förstaplatsen i sprintcupen. Sex gånger tidigare hade hon varit på pallen, men aldrig klivit högst upp.

"Hade ganska mycket power"

I segerintervjun strålar hon.

– Jag var lite nojig i går när jag åkte banan. Hur ska det kännas för att det här ska gå bra? Jag visste inte alls. Jag var väldigt osäker på start i dag. Men jag gick vidare från prologen och så gick det bara bättre och bättre. Först i semin känd jag att jag hade ganska mycket power i kroppen, säger Nilsson till SVT.

För tv-tittarna kan det ha verkat som om Nilsson låg illa till inför upploppet, men själv uppfattade hon inte finalen så.

– Jag var ganska trygg på toppen. Jag visste att jag kunde vara sämst trea och ändå ha en chans. Jag kom in med väldigt hög fart och kände "nu går jag för det här". Jag är väldigt glad att det gick hela vägen.

Falk till final

För Charlotte Kalla gick det sämre. Gårdagens sjundeplats på 15 kilometer fritt följdes av 43:a i sprintkvalet, nästan 14 sekunder från ettan Ingvild Flugstad Östberg.

Hanna Falk kom femma i finalen medan Jonna Sundling och Ida Ingemarsdotter slogs ut i semifinalen.

Publicerad: