Ny tv-kanal – sänder sex timmar från NHL varje dag

SPORTBLADET

Massor av amerikansk idrott i nya kanalen

Massor med amerikansk idrott blir det när tv-kanalen NASN snart börjar sända dygnet runt över Sverige.

North American Sports Network, NASN, är en kanal som bara sänder NHL, NFL, MBL, Nascar och andra amerikanska sporter.

Kanalen har funnits i Europa några år, bland annat i England och Holland. Nu kommer den också till Sverige där till en början paraboltittare som har Canal Digital kan se kanalen.

För alla NHL-älskare betyder NASN:s ankomst fler direktsända matcher än de som visas i Canal+ Sport.

NASN har nämligen de europeiska rättigheterna till NHL. För att etablera kanalen har man sökt samarbete med sportkanaler i olika europeiska länder. I Sverige föll valet på Canal+ Sport.

Engelska kommentatorer

På så sätt räknar NASN att lättare etablera sig i Europa. Många av de sporter som NASN sänder har redan tv-avtal i Sverige. De flesta finns med Viasat Sport (baseboll, Nascar, amerikansk fotboll och Indycar).

Detta ska man lösa genom att sändningarna i NASN bara kommenteras på engelska. Medan de svenska kanalerna har köpt vad som kallas den lokala språkrättigheten.

Canal+ Sport har förutom tre till fyra NHL-matcher i veckan köpt rätten att från och med nästa säsong sända baseboll-ligan MLB. Därutöver kommer den svenska kanalen att sända sex timmar dagligen från NASN:s tablå, det gäller ishockeyrepriser och magasinsprogram om NHL. Därmed fyller Canal+ Sport 2, som startar i skiftet oktober/november, tablån.

När NASN börjar sända i Sverige är oklart. Sportbladet har talat både med Canal Digitals vd Peter Hofbauer och NASN:s nordiska representant Åse Ytreland. Den senare hänvisar till den presskonferens som hålls i dag.

Frank Östergren