”Har satsat allt”

SPORTBLADET

Seel kör världens tuffaste rally igen: ”Ska köra smart”

Hon tävlar mot sanden, vinden – och männen.

– Jag sade aldrig mer, säger Annie Seel.

Men nu startar hon motorcykeln på väg mot Dakar igen.

Foto: Mats strand
"FRUKTANSVÄRT TUFFT" Annie Seel, 38 år, kör Dakarrallyt för andra gången. ”Det går inte att beskriva hur hårt det är. Man måste uppleva det”, säger hon.

Då, för fyra år sedan, var hon nybörjare, hade en budgetsatsning och körde med ett ben i handen. Då sade hon att hon aldrig skulle göra om det.

Men hon ändrade sig.

– Nu har jag inget att bevisa. Då var det ett vansinnesprojekt, nu har jag satsat allt, vet vad jag kan och ska förbättra varje detalj. Senast hade jag sämsta möjliga förberedelser och tog mig i mål. Egentligen är det väl dumt att göra det en gång till, jag kan ju bara förlora. Men jag vill göra det på bästa möjliga sätt och jag ger mig aldrig, säger Annie som har diskbråck och var nära att få avbryta sin satsning efter en krasch för ett halvår sedan.

Då hade hon tur som klarade sig undan en rullstol.

– Jag har fått lägga om min körstil, numera står jag nästan hela tiden när jag kör och jag har tränat upp bålen. Det ska fungera.

Satsningen betalar hon ur egen ficka, hon har ännu inte hittat finansiärer som täcker hela äventyret men räknar med att lösa den detaljen när hon kommer hem.

Mindre bensintank

Den här gången har hon och en kompis byggt en ökenrally-motorcykel och specialbeställt delar, allt för att vara så väl förberedd som möjligt.

Dessutom har hon kontrakterat ett serviceteam för att få hjälp under tävlingen.

– Det är inte för att jag inte kan meka, även om många tycks tro att jag inte gör något själv eftersom jag är tjej. Utan det är för att komma åt tidstjuvarna under tävlingen, då behöver jag bara äta, sova och köra mc, säger hon.

– För att lyckas den här gången ska jag köra smart. Jag har en mindre bensintank än de andra och jag vet att jag kör snålt.

Normalt har cyklarna en bensintank på mellan 30 och 35 liter, Annie har en på 25 liter.

– Jag väger bara 52 kilo, är minst och lättast av alla förarna, Dessutom kör jag ekonomiskt och smart, säger Seel.

Tävlingen inleds i Lissabon i dag och den officiella målsättningen är att nå målet i Dakar den 21 januari.

”Fruktansvärt tufft”

Även om hon mellan raderna antyder att hon hoppas på en placering bland de 40 främsta och på att vara den bästa av tjejerna.

– Men racet är fruktansvärt tufft. Det går inte att beskriva hur hårt det är, man måste uppleva det.

Säger tjejen som under 14 dagar ska kämpa mot sanden, vinden – och männen.

Berglund förste svensk i rallyt

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport