Kanske fanns det inget alternativ

SPORTBLADET

Fernando Alonso vänder tillbaka till Renault. Då finns det bara en fråga att ställa: Hur tänkte han?

Efter ett år fyllt av personliga motgångar, bråk och missnöje lämnade Fernando Alonso McLaren-Mercedes efter säsongens sista lopp. Han hade förlorat sin VM-titel till Ferraris Kimi Räikkönen, han förlorade sin första-plats i stallet till nykomlingen Lewis Hamilton och han förlorade sin värdighet när han bromsade bort sin teamkollega inför kvalet till Ungerns GP och sedan inledde ett tyst krig mot sin stallchef Ron Dennis.

Sedan tog han semester, flirtade med både Honda och Red Bull innan han bestämde sig för att återvända hem till Renault.

Hem till ”pappa”, till Flavio Briatore som hjälpt honom att bli världsmästare och till stallet som känner honom och ger honom den plats han behöver. Men han flyttar hem samtidigt som lillkillen Nelsinho Piquet blivit vuxen och gör debut.

Det gör att läget inte alls är det samma som när han lämnade Enstone för ett år sedan.

Då hade han kört bredvid Giancarlo Fisichella och italienaren som nu lämnar stallet hade redan passerat ”bäst före datum”. Då var han den

stora stjärnan i ett team på uppgång och hans något sämre sidor var en väl bevarad hemlighet.

Riskerar att bli slagen av sin kollega

Nu sätter han sig återigen i en liknande sits som i McLaren-Mercedes. Han riskerar återigen att få stryk av sin teamkollega.

Nelsinho Piquet är en enorm talang, han blev tvåa bakom Lewis Hamilton GP2-säsongen 2006 och han har varit testförare i stallet under ett år.

Han har dessutom en pappa som är trefaldig världsmästare, som ser till att sonen får det han behöver och som ställer enorma krav.

Renault har ett misslyckat år bakom sig, deras konstruktörstitel blev en tredjeplats – och det var tack vare spionskandalen. Med McLaren i tävlingen hade de slutat fyra.

Därför kan jag inte låta bli att undra, hur tänkte han när han skrev på?

Kanske är det så enkelt att Fernando Alonso efter den misslyckade säsongen 2007 inte hade något annat alternativ.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport