DE BÄSTA & DET VÄRSTA

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-18

Lasse Anrell: Sveriges bästa VM någonsin – men i går var det banne mig pinsamt

ÅRE

Jämrans amatörer.

Tre av tre svenska världsstjärnor ska förbanne mig inte åka ur i samma tävling.

Det var faktiskt en smula pinsamt, pojkar.

Vi gick in i slalom med tre medaljkandidater per kön.

Vi kom ut ur tävlingen med en: Anja Pärson.

Samma gamla Anja var den enda som pallade trycket. Alla de fem andra underpresterade och betedde sig som fullständiga färskingar.

Gammflickan Anja visade ännu en gång att hon är den enda i det här gänget – förutom Maria PH – som klarade av press, publik och prestationsångest.

Utan Anja: slalomfiasko.

Med Anja: halv succé.

Och för VM som helhet:

Med Anja: supersuccé.

Utan Anja: ingen guldfest, direkt.

VM i Åre kommer att gå till historien som Anjas och Aksel Lund Svindals mästerskap.

Kungen och drottningen.

De tog fem guld ihop plus ett brons för Anja. Om nu inte Anja tar ett till i lagtävlingen i dag, då får vi räkna om.

Svindal har VM:s starkaste utstrålning. Han dominerade alla tillställningar han deltog i, särskilt presskonferenserna. Vore Svindal svensk skulle han vara stor sexsymbol i folkhemmet.

Mäktigaste jag upplevt

Anja har varit fantastisk. Hennes uppvisning, framförallt första veckan, var bland det mäktigaste jag upplevt en svensk idrottare utföra. Att leverera så magiska prestationer just när de behövdes ger en antydan om hennes storhet.

Sen undrar jag dag och natt vad det betyder att hon nästan är den enda som kör på skidmärket Salomon numera. Före VM sa vi att det var ett uruselt tecken.

Vad säger vi nu?

Antingen att det var ett vinnarkoncept eller att Anja egentligen är ännu mycket bättre än de andra.

Förhoppningsvis innebär det i alla fall att Anja får oförskämt bra betalt för att inte överge det märke nästan alla andra har lämnat.

Hur var VM i Åre?

Mitt svar: ganska bra. Betyg: tre plus.

Organisatoriskt har det funkat bra, transporter och teknik har fungerat. Det är viktigt för oss som varit här i över två veckor och jobbat.

Stort plus: alla fantastiskt trevliga människor här som jobbat frivilligt och extremt proffsigt.

Tomt på läktarna

Minus har varit bristen på publik. Bortsett från under slalomtävlingarna har det varit ganska tomt på läktarna.

Det har varit fler halvpackade sponsorer i landslagsdräkt än skidintresserade Årebor här. Det skapar ingen stämning, direkt. Snarare misstämning.

Minus har också varit vädret första veckan. Från slask till 40 sekundmeter storm till 40 minusgrader. Det var ingen hit. Men ingen rår över vädret.

Jag har blivit tillfrågad häruppe i olika sammanhang om jag tycker att Åre/­Östersund borde söka OS.

Jag har svarat, en smula glädje­dödande: glöm det. Åre är för litet, bygden är för liten, det finns för lite människor här och trakten kan inte ta emot tillräckligt många tillresta.

Nästan alla hotell har gått åt till journalister och sponsorer som bott en person i rum avsedda för fyra eller sex eller åtta personer. Följden har blivit en tom stad, tomma backar, tomma läktare.

Glöm OS, Åre. Sorry. En kraftigt förkrympt och illa lokaliserad version av Östermalm kan knappast hantera ett OS där enbart den amerikanska tv-personalen består av 10 000 personer.

Min egen insats?

Tja, så där.

Jag gick ut en smula kritiskt och tyckte att om VM skulle fortsätta som det inleddes vore det nog bättre att pisterna byggdes om till vindkraftverk.

Detta föranledde i går att jag, smickrande nog, var ämnet för hela Svenska Dagbladets huvudledare, signerad Göran Skytte.

Skytte kallade mig huligan och tyckte inte att man borde kritisera arrangemanget eftersom ”Tusentals människor har på olika nivåer under flera år arbetat för VM i Åre.”

Intressant tanke. Problemet är väl bara det att allt som tidningar ombeds kritisera är sånt som ”tusentals människor har på olika nivåer under flera år arbetat för.” Skytte borde antagligen börja med att lägga ner sin egen tidnings kulturredaktion.

Se även:

Lasse Anrell

Följ ämnen i artikeln