Mellberg fortfarande besviken på Lagerbäck

SPORTBLADET

”Vi borde ha skött det internt”

Olof Mellberg satt en meter från Lars Lagerbäck och dömde ut förbundskaptenens beslut att skicka hem honom, Zlatan och ”Chippen” från den senaste landslagssamlingen i Göteborg.

– Jag var besviken att Lasse inte valde att sköta det här internt, sade Mellberg på onsdagens presskonferens.

Det var en märklig scen i Råsundas pressrum. På podiet satt Olof Mellberg och förklarade med fast blick mot journalistkåren hur han tyckte att Lars Lagerbäck borde hanterat situationen.

– Vi skulle ha skött det internt, pratat om det inom gruppen. Det var ju Lasses interna regler vi bröt mot, sade mittbacken.

Lagerbäck satt en meter bort på samma podium, men honom ägnade Mellberg knappt en blick.

– Allt vi gör i den här gruppen får ju så stora proportioner, vad det än är – om det är ett misstag eller ett problem. Vi begick ett regelbrott och Lasse valde det här straffet, så det var bara att acceptera det. Det var den vägen som Lasse valde.

Smet ut till nattklubb

Det var på Mellbergs födelsedag, några dagar innan EM-kvalmatchen mot Liechtenstein, som Mellberg, Zlatan Ibrahimovic och Christian ”Chippen” Wilhelmsson smet ut från landslagets hotell i Göteborg för att gå på nattklubb. Trion kom tillbaka till hotellet drygt två timmar efter utsatt tid.

– Vi visste vilka tider som gällde, och de följde vi inte. Det var jag snabb att bekräfta och beklaga.

– Misstaget ligger i att jag tog mig en frihet utan att fråga om lov. Det är flera tillfällen tidigare som jag har sovit hemma eller kommit efter ett senare klockslag efter vad som varit uppgjort – men då har jag frågat om lov innan, sade Mellberg.

Lars Lagerbäck svarade med att skicka hem trion, ett för tufft straff enligt Mellberg. Under de följande dagarna i Göteborg använde Lagerbäck också ord som ”utstuderat” för att beskriva trions handling.

– Jag hade ingenting att dölja efter det som inträffade, men vi var inte med på presskonferensen. Jag hade inte haft några problem med att vara med på en presskonferens då, men det var återigen Lasses beslut, sade Mellberg.

Bojkott av Zlatan

Zlatan Ibrahimovic reagerade starkt och valde att bojkotta de kommande EM-kvalmatcherna mot Spanien på lördag och Island på onsdag, men Mellberg tvekade inte på att fortsätta i landslaget:

– Lasse sade direkt att det bara gällde i tre dagar och sedan skulle allt vara glömt och vi skulle lägga det bakom oss. Vi har så pass bra sammanhållning, och jag kommer bra överens med grabbarna, så det kändes inte alls konstigt att komma tillbaka nu. Det är riktigt kul att komma hem och spela bra och prestera för landslaget och för Sverige.

Mellberg betecknade sin relation med Lagerbäck som ”professionell”.

– Vi sköter det här professionellt. Vi har samma mål – det är att vinna de här båda matcherna.

Lars Lagerbäck ångrar inte sitt beslut att skicka hem trion:

– Man måste ha grunder kring hur man lever och verkar, vi är ett gäng som ska fungera tillsammans. Men för min del är allt utagerat, sade förbundskaptenen:

Mellberg – som fick en smäll på höger knä under onsdagens träning – flaggade ändå för att sista ordet kanske inte är sagt:

– Det finns en del att säga, men jag tycker inte det är läge att göra det nu inför de här två viktiga matcherna.

TT: Och knät?

– Det känns rätt så okej, det är bara en mjukdelsskada.

Lars Markusson/TT