Ekström blåst på segerfirande

avEmil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Prejades av banan i skandalrace

Foto: TV4
Här var det stopp Mattias Ekström, i blå bil, prejas av banan av Daniel Larosa.

Mattias Ekström snuvades på segerfirandet.

Daniel La Rosa prejade svensken av banan i loppet som slutade i en präktig skandal.

– Bilen gick sönder och jag fick parkera i gruset, säger Ekström till TV4.

Det utbröt ett stallkrig mellan Merdedes och Audi i dag på

Catalunya-banan i Barcelona.

Först rammade Mercedes Mika Häkkinen Audis Martin Tomczyk. Och sedan körde Daniel La Rosa rakt in i Tomczyks stallkamrat Mattias Ekström.

De båda incidenterna fick Audi-teamet att rasa. Med åtta varv kvar kallade teamet in alla sin bilar i depån och avbröt loppet, rapporterar TV4.

Hade chans att säkra totalseger

Mattias Ekström skulle egentligen inte ha några problem att köra hem DTM-mästerskapet. Trots att det bara var näst sista deltävlingen hade han chansen att säkra totalsegern.

Men segerdefileringen avbröts abrupt.

På det 46:e varvet av 58 krokade Ekströms bil i Daniel La Rosa och i kurvan prejade La Rosa svensken som försvann ut från banan.

– Bilen gick sönder och jag fick parkera i gruset, säger Ekström till TV4.

– Larosa kommer först och låser minst en bildörr och lite till. Jag åker ut på utsidan och när han upptäcker att han har lämnat för mycket plats styr han in så att vi stöter ihop lite. Sen axar jag ur svängen och in i nästa sväng kör han bara full gas över gräset rätt in i sidan.

”Mina chefer beslutade”

Om Audis protest att avbryta loppet säger Ekström till TV4:

– Det är inget jag är involverad i. Jag hade redan brutit racet och stod och tittade på. Det är något mina chefer beslutat och det får de prata för.

Audichefen Wolfgang Ullrich, enligt TT:

– Vi ville se ett tufft men juste lopp i dag, men vi fick intrycket att Mercedes förare tog varje tillfälle att eliminera våra bilar från loppet. Det är inte vårt sätt att bedriva motorsport. Det var inget enkelt beslut eftersom vi förlorade poäng och kanske årets mästerskapstitel, men det enda möjliga var att dra tillbaka alla våra bilar. Vi vill sända ett tydligt budskap om juste motorsport.

”Rena stockcar”

Britten Jamie Green vann loppet före kanadensaren Bruno Spengler som inför finalen om tre veckor på Hockenheim bara är två poäng bakom Ekström.

– DTM ska vara det bästa racingmästerskapet, men det här var rena stockcar-tävlingen, säger Ekström till TT.

Både Häkkinen och Larosa straffas med tio placeringars nedflyttning i säsongsfinalen. Den förstnämnde bötfälls med 22 000 euro och den sistnämnde med 10 000.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport