Nu tar han ut svängarna

SPORTBLADET

Första dagen som superstjärna – vin kvinnor och planer på en ny sportbil

Foto: calle törnström
BIG MAC - HET I SCHLADMING Redan vid utdelningen av startnumren väckte Byggmark stor uppmärksamhet hos kvinnorna. I dag kan han ta sin tredje raka slalomseger i världscupen.

På en helg har Jens Byggmark gått från att vara en anonym 21-åring till att bli en hyllad och omtalad superstjärna från lilla Tärnaby.

I kväll – i österrikiska Schladming – jagar han sin tredje raka slalomseger i världscupen.

– Jag kör för att vinna. Det vore rätt häftigt om jag lyckades, säger han till Sportbladet.

Det har gått snabbt för 21-åringen.

I lördags morse när han vaknade på hotell i österrikiska Kitzbühel var han fortfarande bara ett talangfullt framtidsnamn i den alpina cirkusen. Han kunde inte ana vad han skulle ställa till med senare under dagen. Än mindre vad som väntade.

– Lite otäckt tycker jag att det är. Jag har först nu förstått att det är bra drag där hemma, säger han.

50 meddelanden

Hyllningarna vill aldrig ta slut och 21-åringen har i omgångar tvingats stänga av sin mobiltelefon för att få tid över för sig själv och sin skidåkning.

– När jag kom hem från backen efter segern i söndags hade jag säkert 50 sms. Sedan droppade de in några till, säger Jens Byggmark.

Och fortsätter:

– Alla verkar vara i extas och det är rätt häftigt.

Vilka är det som hör av sig?

– Alla möjliga, men det är mest släkt och vänner hemifrån. Sedan har jag fått göra massor med intervjuer. Som i dag. Från klockan tolv och framåt har det gått i ett.

Har du hunnit landa?

– Jag vet inte egentligen hur det är att landa, jag menar: jag har ingenting att referera till, eftersom jag aldrig varit i samma situation förut. Tror faktiskt inte att jag lyft.

Stor talang

Jens Byggmark har alltid varit en stor talang och det faktum är att han är uppvuxen i Tärnaby har gett honom de allra bästa förutsättningarna för att lyckas. Han bor numera i Umeå och delar lägenhet med tre kompisar, men ekonomiskt kan han gott och väl numera unna sig ett eget boende. Segrarna i Kitzbühel gav honom totalt 1244000 kronor – pengar som han själv sagt kan gå till en sportbil.

Förstått vad du ställt till med?

– Kanske inte än. När jag kommer hem ska jag försöka få lite distans till allt det här.

VM ja, nu har du pressen på dig!

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Jag har ingenting att bevisa längre. Det ska enbart bli kul att åka till Åre. Jag hoppas bara att det blir bra drag.

Jens Byggmark verkar kolugn och personer Sportbladet talat med är det svårt att få honom uppspelt på ett negativt sätt.

– Jag hetsar nog inte upp mig så mycket. Men det är klart att jag är jävligt glad. Det har ju inte gått så pjåkigt på slutet.

Den alpina skidcirkusen har lämnat Kitzbühel och i dag väntar slalom i Schladming inför uppskattningsvis 50 000 åskådare, som väntas till den österrikiska skidmetropolen.

Jens Byggmark är ute efter sin tredje raka världscupsseger.

– Jag hoppas det och chansen finns, så klart. Jag kör för att vinna igen.

Har du tränat i dag?

– Nej, jag har bara tagit det lugnt och samlat krafter.

På eftermiddagen fick han sitt startnummer på en presentation med poserande kvinnor med vinflaskor (!).

Medaljchans

I VM kommer Jens Byggmark att köra slalom, storslalom och kombination. Största – och förmodligen enda – medaljchansen har han i favoritgrenen slalom, men inom kort kommer det att bli en större satsning på fartgrenarna.

– En sådan här talangfull kille kan bli bra på allt, men

samtidigt handlar det om resurser. Nästa år ska vi förmodligen göra en fartsatsning och i den kommer Jens att ingå, säger tränaren Matias Eriksson.

På onsdag anländer Jens Byggmark till Sverige och då börjar uppladdningen inför VM i Åre.

Men först ska han ta sin tredje raka seger i världscupen.

I kväll vet vi hur det går.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint