Polisen: ”Det kan dröja flera veckor”

Dödsorsaken inte fastställd: ”Kan ta lång tid”

Polisen har ännu inte kunnat fastställa Vibeke Skofteruds dödsorsak.

Troligen kommer det att dröja.

– Förmodligen flera veckor, säger Bård Austad, chef för den operativa enheten i Agder-distriktet, till NRK.

Den norska skidprofilen Vibeke Skofterud kom aldrig hem till sommarstugan där hon och flickvännen Marit Stenshorne spenderade semestern.

Vid 01-tiden natten till söndag larmades polisen och klockan 11.30 på söndagsförmiddagen hittades hon död vid en klippa vid ön St Helena i Arendals kommun i sydöstra Norge.

Hon blev 38 år gammal.

Skofteruds vattenskoter, av modell Yamaha, hittades vid platsen och skrapmärken syntes på klipporna. Teorin är att hon någon gång under kvällen eller natten ska ha åkt hem från en konsert inne i Arendal centrum och då kraschat in klipporna, men polisen vet inte säkert.

– Vittnen ska ha sett Vibeke på vattenskotern på kvällen, men det var en stund före klockan 01 när larmet kom. Om det var en eller två timmar före vet vi inte, sa polischefen Bård Austad till VG på söndagskvällen.

”Var ingen nybörjare”

På måndagsmorgonen kommer nya besked.

VG skriver att polisen – mer eller mindre – vet när olyckan skedde. Enligt tidningen har polisen pratat med Skofteruds vänner, nära och kära och vittnen för att samla information, men polisen vill inte gå ut med den exakta tidpunkten förrän alla har hörts.

– Utifrån de förklaringar vi har fått så antar vi att vi kan säga ungefär när det skedde, säger undersökningsledaren Torbjörn Trommestad till VG.

Skofterud var förtjust i att åka vattenskoter. Carl Jacob Johansen på firman Jettrade.no minns att hon för tre år sedan kom in med en Kawasaki Ultra 300 till hans verkstad i Drammen.

– Hon var ingen nybörjare på vattenskoter, säger Johansen till Dagbladet.

Modellen Skofterud körde nu, en Yamaha, har en maxfart mellan 40-67 knop, vilket motsvarar mellan 74-124 kilometer i timmen.

Sent på lördagskvällen var det ett väderomslag i området och det ska då ha regnat kraftigt. Det, i kombination med mörker, gör det svårt att navigera, enligt Johansen.

– Det är väldigt svårt att köra ute på sjön på natten. Sikten förändras dramatiskt och om man inte är välbekant med området blir det extra krävande. Det finns många småöar och grund vid det vattnet, säger han.

”Kan ta lång tid”

Polisen inledde direkt en teknisk undersökning vid platsen där Skofterud hittades död.

– Vi undersöker vattenskotern, platsen och kroppen. Vi pratar också med eventuella vittnen, säger polischefen Bård Austad till NRK.

Enligt honom har man ännu inte kunnat fastställa dödsorsaken.

– Jag tror att det kan ta lång tid på grund av undersökningens omfattning. Förmodligen flera veckor. Men huvudspåret är att detta är en olycka utan några andra personer involverade, säger han.

”Du är min hjälte”

Vid 22-tiden på söndagskvällen uttalade sig flickvännen Marit för första gången, via ett känslosamt inlägg på Instagram.

”Vibeke, du är min stora kärlek, min partner, min älskling, min hjälte, min mentor och bästa vän. Vi sa att det skulle vara vi två för alltid, att vi skulle bli gamla tillsammans. Det kommer att bli så tråkigt och jobbigt utan dig. Du gav mig så mycket positivitet, tacksamhet, glädje, kunskap och kärlek. Älskar dig”‚ skriver hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.