”Förstärkt alla lagdelar – det finns inga ursäkter nu”

Tv-experterna: Så slutar Premier League 2018/2019

avSportbladet.se

Den långa väntan är över.

I kväll börjar den. Premier League-säsongen.

Viasats fotbollsexperter säger sitt – så här kommer det gå säsongen 2018/2019.

Foto: SEBASTIAN LINDBERG / BILDBYRÅN
Martin Åslund.

Martin Åslund, expert och före detta spelare

Vilka vinner ligatiteln?

– Liverpool. De var bra redan förra året, och har förstärkt alla lagdelar, så det finns inga ursäkter nu. Och så tippar jag lite med hjärtat. Jag tror på nya målvakten Alisson som var riktigt bra i Roma i fjol. Frågetecken om Mohamed Salah lyckas vara på samma höga nivå igen?

Vem/vilka blir årets utropstecken?

– Wolverhampton. De har en bra tränare, flera riktigt bra spelare inte minst Ruben Neves som slagit igenom, och han var svinbra redan som 17-åring. Säga vad man vill om agenten Jorge Mendes (rådgivare åt Wolves), men han förstår spelet. Det är svårt att tro de inte kommer vara på övre halvan.

Vem/vilka är årets floppvarning?

Manchester United. Även om truppen är grym kan de bli femma och det är i så fall en superflopp. Jag tycker de tog mer poäng i fjol än spelet visade, och det lurar en jättekonflikt med Mourinho som folk nog börjar tröttna på. Han skyller på allt och alla andra, och det mönstret har vi sett förr…

Vem blir bästa nyförvärvet?

– Alisson Becker, Liverpool. Han var läskigt bra i Roma trots att det inte var givet på förhand. Alisson är en av världens bästa målvakter, och funkar inte han så är det snarare ett strukturfel. För det kan ha sina svårigheter att vara målvakt i Klopps lag, man kan lätt bli utelämnad i jobbiga situationer.

Vilka åker ur?

– Alla lag med brist på kontinuitet kommer få bekymmer. Men jag passar helst på den frågan.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Ola Andersson.

Ola Andersson, expert och före detta spelare i AIK och Sirius

Vilka vinner ligatiteln?

– Manchester City. De blir bara bättre och bättre. Det blir tredje säsongen för Guardiola och han får de spelare han vill ha och får dem att spela som han vill. I Community Shield såg man hur bra de är. Bästa spelarna, i bästa laget med bästa tränaren och mest pengar – då brukar det bli bra.

Vem/vilka blir årets utropstecken?

– Ken Sema, Watford. Jag säger det lite med hjärtat, men han kan verkligen bli ett utropstecken utifrån sin prislapp. Watford är ett lag som jag tror kommer landa mellan plats 8-14, vilket innebär att de inte alltid behöver spela matcher med kniven på strupen och på så vis ge honom utrymme att spela in sig. Ken Sema har fysiken i förhållande till snabbheten för att lyckas, och beredd att göra jobbet som engelsmännen kräver.

Vem/vilka är årets floppvarning?

– Southampton. Höll på att åka ur i fjol, och ligger på minus så här långt i transferfönstret där de bland annat tappat Dusan Tadic. Sedan är jag inte särskilt imponerad av tränaren Mark Hughes.

Vem blir bästa nyförvärvet?

– Riyhad Mahrez, Manchester City. Han ville ju gå redan inför förra säsongen, men hölls kvar. Nu har han fått gå till bästa klubben, är betrodd av den bästa tränaren och det var tydligt att spelglädjen fanns mot Chelsea i Community Shield. 

Vilka åker ur?

– Southampton, Fulham och Huddersfield. Det är andra året för Hudds som kan vara i riskzonen. Och Fulham tror jag kan få svårt.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Glenn Strömberg.

Glenn Strömberg, Blåvitt- och Atalanta-legendar samt mångårig expertkommentator

Vilka vinner ligatiteln?

– Manchester City. Det är bara hungern som talar emot, men de har en energisk och duktig tränare i Guardiola ska nog kunna hålla dem på tårna. Jag gillar Liverpools värvningar, de blir främsta utmanarna. Sedan vill jag varna lite för Chelsea och Sarri, jag gillar deras trupp som egentligen bara saknar ytterligare en forward.

Vem/vilka blir årets utropstecken?

– Crystal Palace. Roy Hodgson gjorde det enormt bra när han lyfte dem från botten trots en lång skadelista. När jag var där och träffade honom i vintras var materialförvaltaren nära att få speltid... Bland spelarna har Ryan Sessegnon, Fulham en rejäl potential. Han är väldigt mogen i sitt spel för att bara vara 17 år.

Vem/vilka är årets floppvarning?

– Ryan Mahrez, Manchester City. Det bär emot peka ut floppar. Men Mahrez har inte riktigt haft samma förberedelser, har tuff konkurrens och en rejäl prislapp på sig (60 miljoner pund) att leva upp till. Får han sitta mycket på bänken måste det anses vara en flopp.

Vem blir bästa nyförvärvet?

– Alisson Becker, Liverpool. Om man räknar in lite olika faktorer så måste jag säga Alisson. Deras historik med försvarsproblem löstes delvis med värvningen av Van Dijk som lyfte övriga backar. Nu har de även adderat den dyraste målvakten. Men det är å andra sidan en ruskigt viktig position. Vad gör man utan en riktigt bra målvakt och forward? Alisson har varit grymt bra och känns som en helt rätt värvning, då spelar det ingen roll att det kostade mycket.

Vilka lag åker ur?

– Cardiff  Är inte riktigt där som lag, med mycket Championshipprägel. Trots att Huddersfield värvat bra, så tror jag de får svårt andra året. Watford har haft stor omsättning på tränare och tappat Richarlison som var viktig för dem. Man vet aldrig var man har ägaren Pozzi som plötsligt kan lyfta över spelare från sin andra klubbar, men förr eller senare håller det inte längre.

Foto: BJÖRN LINDGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Pontus Kåmark.

Pontus Kåmark, mångårig landslagsman och numera tv-expert

Vilka vinner ligatiteln?

– Manchester City. De var överlägsna i fjol, och har kvar samma kvalitet, så det är svårt att se någon hota dem över en hel serie. Kanske kan Liverpool utmana, men övriga har inte förstärkt tillräckligt hittills.

Vem/vilka blir årets utropstecken?

– Ken Sema, Watford. Jag tycker hans spelstil passar perfekt i England, hans snabbhet, styrka och storlek bör funka i Premier League. Jag hade gärna sett honom i VM-truppen, men hoppas han får sin chans och revansch i England.

– Wolverhampton tror jag också blir ett utropstecken med flera intressanta portugiser som tekniske Jota och erfarne Moutinho. Dessutom har de en intressant, portugisisk tränare i Nuno Gomes. Wolves är en stor klubb, och får de fart på grejerna kan de bli kvar i ligan under lång tid. 

Vem/vilka är årets floppvarning?

– Joe Hart, Burnley. Ett konstigt val av klubb. Nick Pope är visserligen skadad, men de har även Tom Heaton, så Hart riskerar att bli tredjemålvakt. Om någon sagt för fem år sedan att Joe Hart skulle bli tredjemålvakt i Burnley hade det varit svårt att tro. Det finns spelare som kunnat leva lite på sin omgivning, och det kan stämma i Harts fall. Han är ingen dålig målvakt, men inte självklart så mycket bättre än andra, och då kan det vara lätt att börja tvivla på sig själv. Han måste ha problem med sitt självförtroende.

Vem blir bästa nyförvärvet?

– Alisson Becker, Liverpool. Liverpool får en rikligt bra målvakt med ett internationellt psyke. Han kan bli den byggstenen som tar dem till ytterligare en nivå och kanske räcker det för att utmana om ligatiteln, de var ändå i Champions League-final i våras med två målvakter utan förtroende från fans eller spelare.

Vilka lag åker ur?

– Jag kan inte se Cardiff hänga kvar. Sedan tycker jag det finns en hel del lag som det är svårt att förutspå. Om jag tvingas tippa så säger jag Huddersfield och Watford. Hudds levde som nykomling i fjol på inspiration, men nu börjar kraven komma. Det svåra andra året är ingen sliten klyscha. Watford har en rörig ägarstruktur med spelare som lånas fram och tillbaka.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Olsson.

Jonas Olsson, mittback, Djurgården

Vilka vinner ligatiteln?

– Manchester City. Jag tycker de har bäst och framför allt bredast trupp. Man såg tidigt i fjol att Peps spel verkligen har satt sig. På det sättet de vann ligan, med 19 poäng, och var i topp från första till sista omgång så ser jag inte att någon som på allvar kan hota.

Vem/vilka blir årets utropstecken?

– Liverpool. Jag tycker de har rätat ut alla frågetecken sedan de först fått in mittbacken Van Dijk i januari och nu Alisson i mål, en position de haft tydliga problem med länge. Lägg till Keita, Fabinho, Shaqiri och en frisk Sturridge så har de en bredd de inte haft de senaste åren. Jag tror de kommer vara med och utmana City, men inte riktigt ända fram.

Vem/vilka är årets floppvarning?

– Manchester United. Det är redan turbulent och Mourinho verkar vara trött på vissa spelare och media. Han har haft svårt att få i gång de större värvningarna som Paul Pogba, Alexis Sanchez och även Victor Nilsson Lindelöf. Om man jämför med hur Victor och Pogba presterade i VM och hur de presterat i United, så känns det som att Mourinho inte får ut det han vill av dem, och det är ett jätteproblem.

Vem blir bästa nyförvärvet?

– Alisson Becker, Liverpool. Han är det viktigaste nyförvärvet. Det är på målvaktssidan Liverpool har fallerat tidigare. Med sin pondus tror jag att Alisson kommer betyda väldigt mycket för tryggheten i laget.

Vilka åker ur?

– Ligan känns jämnare än någonsin där nykomlingar som Wolves har något intressant på gång, och Fulham som värvat bra. Jag kan dock tänka mig att Brighton får problem. Cardiff känns som att de inte riktigt håller Premier League-klass. Och med tanke på det sättet Watford avslutade säsongen i fjol riskerar de att åka ur. De gjorde väldigt lite mål och nu har de dessutom tappat Richarlison till Everton.