Nya namn och många frågor – kittlande

SPORTBLADET

UMEÅ. I dag börjar SM i friidrott i Umeå och det är många som har mycket att bevisa.

De gamla etablerade stjärnorna är nedpetade av helt nya och sensationella svenska namn i Europatoppen.

Charlotta Fougberg toppar statistiken i Europa i år som enda svensk. Och junioren Andreas Almgren spöar både Emma Green och Michel Tornéus med sin sjätteplats.

Hade någon sagt det för ett år sedan hade jag bett vederbörande uppsöka en psykiatriker.

När SM startar här i Umeå i dag är det många frågor som söker svar inför EM i Zürich. Och jag tror aldrig jag varit på ett mer intressant och kittlande SM i friidrott.

Normalt sett brukar det vara en gäspning.

Nu är det dynamit med bara en dryg vecka kvar tills EM startar i schweiziska Zürich.

Allt har blivit uppochnervänt under den säsong som varit hittills och starka medaljkandidater som Michel Tornéus och Emma Green känns inte så starka längre.

Michel hade en sen säsongstart då han blev pappa i våras och Emma har haft skade­problem och har bara hunnit med en tävling hittills. Och en skadeförföljd Ebba Jungmark tar en sista chans att ta en EM-plats i höjd.

Men när de haft sina svackor har andra klivit fram.

Charlotta Fougbergs genombrott på 3000 hinder är säsongens stora sensation.

I Glasgows Diamond League sänkte hon sitt eget svenska rekord med drygt tio sekunder då klockan stannade på 9.23,96.

Den enda som är i närheten av Charlotta i Europa i år är finländskan Sandra Eriksson som satte nytt nationsrekord 9.24,70 i samma lopp. Efter de två är det en evighet ner till i trean i Europa, vitryskan Svetlana Kudjelitj som sprungit på 9.32,79.

Tyvärr är Lotta Fougberg den enda svensk i Europatoppen som inte kommer till SM här i Umeå. Hon väljer att stanna på träningslägret i schweiziska St Moritz och helt koncentrera sig på EM.

Det gör hon rätt i.

Stukad fot, Aregawi?

Och förresten. Abeba Aregawi saknas också. Hon tackade nej i går och jag hade kunnat satsa en miljon på det beskedet.

Hon skulle ha satt sig på planet från Addis Abeba i Etiopien och ända upp till Umeå för att ta hem ett säkert SM-guld åt sin klubb Hammarby.

Men nu stukade hon foten väldigt lägligt dagen innan hon skulle resa och fick ställa in hela det spektakel som ändå bara gick ut för att stilla kritikerna inom Hammarby Friidrott och återupprätta hennes anseende efter vinterns karusell av lögner om sin skilsmässa.

Hammarby betalar Aregawi ett par hundra tusen om året för att hon ska tillhöra en klubb hon bara representerar på papperet. Men efter vinterns trovärdighetskris så tror jag vad jag vill om Aregawis stukade fot.

Hade inte gynnat någon

Däremot tycker jag att det var vansinne redan från början att hon skulle flyga Addis Abeba-Umeå tur och retur mitt under uppladdningen inför EM, bara för att vinna SM i överlägsen stil.

Det hade inte gynnat någon.

Och jag tror inte hon påverkar hur mycket publik som kommer de här SM-dagarna.

Inte det minsta. 

Hon har gjort sitt val både vad gäller platsen att bo permanent och var hon ska träna och i båda fallen är svaret Etiopien.

Det känns som någon annan är mer värd att vinna 1500 meter på ett svenskt mästerskap.

■ ■ ■

Andreas Almgren är naturligtvis den stora skrällen bredvid Charlotta Fougberg.

Medan Fougberg fått ett sent genombrott som 29-åring har Andreas Almgren haft en sagolik resultatförbättring den här säsongen. Dessutom i en stenhård löpgren som 800 meter.

Han sprang inte bara in som tvåa i Sverige genom tiderna då han tog JVM-brons i Eugene med tiden 1.45,65. Han sprang även in som sexa i Europa 2014. Det är sjukt bra.

Sanna Kallur kan lyfta

Han är en typisk mästerskapslöpare som lyfter sig när det gäller som mest och har ett löphuvud som gjort för 800 meter. Det är som att spela schack och springa samtidigt.

Nu tänker jag inte måla ut honom som någon medaljkandidat i EM. Han hade sin formtopp i JVM och att få en till med så kort varsel är nästan omänskligt.

Men man vet aldrig med den mannen.

■ ■ ■

Ska bli intressant att se vad Angelica Bengtsson kan göra i stav här i SM, nu när hon äntligen är kvitt sin skada.

Hennes 4‚62 inomhus i vintras skulle räcka till en sjätteplats i Europa utomhus i år. Och Jelena Isinbajeva sitter hemma som nybliven mamma. Det är vidöppet i en gren som inte avskräcker.

■ ■ ■

Men det som jag personligen tycker är roligast är att Susanna Kallur är tillbaka i SM.

Hon är ingen favorit och hon springer inte ens specialsträckan 100 häck. Men bara att hon är tillbaka och känner lusten att tävla på den här nivån igen är större än stort.

Hon springer 100 meter slätt i dag och det är öppningsdagens stora händelse. Sanna öppnade med blygsamma 11,92 i Leksand förra helgen, men det krävs mer än så för att slåss om topplaceringar i SM.

Men jag undrar om inte den där tävlingsdjävulen hon alltid haft inom sig kommer att lyfta henne till nya höjder här i SM.

ARTIKELN HANDLAR OM