Hans guldplan: Kopiera sig själv

SPORTBLADET

Så ska Fredrik Lindström hitta till formen inför VM

Foto: Svenska medaljhoppet ”Det vore dumt att inte lära från historien”, säger Fredrik Lindström.

Fredrik Lindström inledde säsongen med att sopa banan med de svenska längdskidåkarna i Bruksvallarna.

Sedan försvann farten helt. I jakten på VM-formen har han nu valt kopiera den succéartade träningsplanen han hade veckorna i november.

– Någonting gjorde jag rätt då, det vore dumt att ­inte lära från historien, ­säger Lindström.

Med Björn Ferry och Carl-Johan Bergman som experter i kommentatorshytter i stället för i skidspåren är det hos Fredrik Lindström som hoppet om svenska VM-medaljer i finska Kontiolax ligger.

Efter en lovande fjärde- och femteplats i världscupen innan jul förvandlade sedan en förkylning formen till iskall.

– Jag har verkligen varit nere och vänt och känner mig som en outsider inför VM, säger han.

”Samma tajming”

Två veckor har gått sedan den senaste världscuptävlingen i Oslo. Sedan dess har Lindström hållit sig på hemmaplan – och hoppas att en kopierad träningsplan inför skidpremiären i Bruksvallarna ger det lyft han behöver för framgångsrika VM-tävlingar.

– Jag har utgått från de sista intervallpassen jag hade då, som var lite speciella, så att man får samma tajming in i tävlingen, säger han.

Ni kanske minns?

Lindström, med ett tidigt startnummer, vann 15 kilometer fritt i november före namn som Calle Halfvarsson, Johan Olsson och Daniel Richardsson.

Förutom Lindströms vanliga intervaller över fem gånger sex minuter, har han avslutat passen med riktigt tuffa mjölksyreintervaller – fyra gånger en minuts-intervaller i backe.

– Målet är att försöka producera så mycket mjölksyra som det bara går och försöka vänja kroppen med det. Nu är jag nyfiken på att se om kroppen svarar lika bra den här gången, säger Lindström.

Kamp mot naturen

Banorna är testade och klara inför den inledande sprintstafetten i dag, då Lindström hoppas få positiva svar. Svenskhoppet har precis varit ute och tränat när Sportbladet nådde honom på telefon i går kväll.

– Det är väldigt löst och blöt snö. Det kommer bli en stor kamp mot naturens makter. Man får nog koppla på lite mer pannben och bara grisa på.

Men du som nu hoppas på att hitta rätt just i åkningen? Är inte det negativt?

– Det har väldigt lite med skidföret att göra. Det handlar mer om träningsbakgrund och det fysiska. Jag kommer ge järnet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte