Van Gaals mardröm – nio spelare borta

SPORTBLADET

”Är inte nervös”

Foto: Uniteds coach Louis van Gaal och backen Luke Shaw.

Halva truppen saknas på grund av skador och frånvaro.

Louis van Gaal är inte typen som darrar.

– Nio spelare borta, men jag är inte nervös, säger han.

Manchester United har avfärdat drivor av storlag under försäsongen. Real Madrid, Liverpool och Inter är tre klubbar som resignerat inför Louis van Gaals nybygge.

Holländaren satsar på sitt krävande 3-5-2, ett system som Manchester Uniteds spelartrupp anpassat sig väl till under en kort tidsperiod.

”Väldigt självsäker”

Inför premiären har van Gaal ett stort problem. Nio potentiella startspelare saknas på grund av illa tajmade skador och semester efter VM. Luke Shaw, Michael Carrick, Antonio Valencia och Robin van Persie är några av stöttepelarna som inte kan spela mot Swansea.

Ett ganska prekärt läge: tabloiden The Sun basunerar under gårdagen ut rubriker om ”van Gaals kris”. 63-åringen vägrar emellertid låta sig skrämmas av den sortens bekymmer.

– Jag är väldigt självsäker. Jag är inte nervös. Nio spelare borta, men jag är inte nervös, säger en nästan övertydlig tränare till The Guardian.

Manchester United har sålt veteranerna Rio Ferdinand och Nemanja Vidic, och Jonny Evans är inte frisk nog att spela.

”Måste anpassa mig”

Det betyder att van Gaal får ställa upp med följande tre mittbackar: Chris Smalling, Phil Jones och orutinerade Tyler Blackett. Startelvans ”wingbacks”, ytterspringarna, blir troligtvis Ashley Young och unge Reece James – eftersom Luke Shaw och Antonio Valencia saknas. Inte den bästa starten för holländarens 3-5-2. Van Gaal vägrar att beklaga sig över den relativt svaga matchtruppen.

– Jag kan inte ändra på allting direkt. Jag måste anpassa mig till kulturen. Det är en process och vi måste ta steg. I bland faller du, och du måste du ta ett större steg framåt. Det är en process, och du blir inte ligamästare i oktober, säger han och fortsätter:

– Jag är inte orolig för att vi ska få en svag start.