Wennerholm: Skitsnack från storstadslagen

SPORTBLADET

Det kallas kommunal dopning och det har effekt.

SHL-klubbarna Skellefteå och Växjö är två topplag som till stor del byggts av kommunala bidrag.

Men är det fel och hotar det på sikt storstadsklubbar som Frölunda och Djurgården?

Nej, det kallar jag kvalificerat skitsnack.

Foto: Sportbladets Mats Wennerholm.

Det är klart att en klubbdirektör som Djurgårdens K-G Stoppel är bitter över miljonregnet över klubbarna i landsorten, när hans Djurgården knappt får ett öre från Stockholms kommun.

Eller Frölunda som sitter i knät på kommun­ägda Got Event och där ordföranden Max Grauers också ondgör sig över andra klubbars ekonomiska bidrag. Men han nämner inte att samma kommunägda Got Event räddade Frölunda från en hotande konkurs så sent som 2011 med ett frikostigt lån på 20 miljoner kronor.

Nej, jag tycker nog att det är en ganska bra idé för landets kommuner att sponsra elitidrott.

Och i Skellefteås fall slussas pengarna via kommunägda Skellefteå Kraft, som gjorde en vinst på 559 miljoner kronor 2012. Efter finansiella poster.

I fjol var vinsten 125 miljoner på grund av sjunkande elpriser och lägre nederbörd än normalt.

Men det är ett bolag som lagt en stor del av sin marknadsföring på stadens ishockeyklubb Skellefteå AIK. Jag måste säga att de fått en hel del för de pengarna.

Mer upprörande att DN-galan får stöd

Skellefteås framgångar och två raka SM-guld har gett kommunen Skellefteå en goodwill värd miljoner. Och Skellefteå Kraft har fått en perfekt partner till sin elförsäljning och starka koppling till hockeylagets energi och slagkraft.

Jag tror de hade fått betydligt mindre exponering om de valt andra och lika dyra kanaler.

Nej, jag är inte någon kritiker till det kommunala stöd som många kallar ekonomisk dopning.

Jag tror de kommuner som satsar får mångdubbelt mer tillbaka än de skulle fått via konventionella marknadsföringskanaler.

Att Stockholm och Göteborg har andra prioriteringar förstår jag också. De är inte lika beroende av att synas. Men att Stockholms stad väljer att satsa miljoner på en döende dandy som DN-galan borde göra alla djurgårdare betydligt mer upprörda än att Skellefteå och Växjö stöttas med miljonprogram.

Själv tycker jag det är en skandal att stockholmsklubbarna inte får större ekonomiskt stöd, men det är en fråga mellan kommunen och klubbarna.

Precis som i Göteborg. Inte vad andra kommuner väljer att prioritera.

Det kallar jag bara avundsjuka.

LISTA: De gynnas mest och minst