”Hade tackat ja om jag fått frågan”

SPORTBLADET

SVT ratar finske kommentatorn till friidrotten

Foto: Kaj Kunnas.

Förra året kommenterade Kaj Kunnas, 51, Finnkampen i SVT – och fick kritik för sin partiskhet.

I år ratas den finske profilen.

– Vi kör på ett mer klassiskt upplägg, säger SVT:s projektledare Max Bursell till Sportbladet.

När SVT testade ett nytt upplägg i sina Finnkampen-sändningar förra året kallades Kaj Kunnas – som ofta figurerar i svensk tv när det vankas hockey – in som bisittare bredvid Jacob Hård.

Men hans energiska stil uppskattades inte av alla. Över 100 personer hörde av sig till SVT:s tittarservice och reagerade över hans medverkan i sändningen. De menade att Kunnas var för partisk.

Mer känslor

När Finnkampen anno 2014 drar i gång i morgon, lördag, finns ingen Kaj Kunnas i SVT:s kommentatorsbås. I stället väljer SVT att återgå till ett klassiskt upplägg med Marie Lehmann som reporter, och Jacob Hård, Jonas Karlsson och Anders Gärderud som kommentatorer.

– Det har inte att göra med att vi tyckte att fjolårets upplägg blev dåligt. I grunden handlade förra årets upplägg om att skapa mer känslor, vilket vi lyckades med. I år kör vi på ett mer klassiskt upplägg, men det är inte omöjligt att Kaj kommer tillbaka något annat år, säger SVT:s projektledare Max Bursell.

Förväntar sig inte SVT

I fjol berättade Kunnas att han gärna återvänder till SVT:s kommentatorsbås. Och när Sportbladets läsare fick frågan ”Hoppas du att Kaj Kunnas refererar Finnkampen även nästa år” svarade 56 % Ja.

Men i år har han inte ens blivit tillfrågad.

– Hade jag fått frågan så hade jag tackat ja, utan tvekan. Jag hade väldigt roligt förra året, säger Kunnas.

Är du besviken över att du inte fått frågan?

– Nä, jag fattar att det var en ”once in a lifetime opportunity”. Man testar det en gång, sedan är det avklarat. Jag går ju liksom inte runt och förväntar mig att SVT vill ha mig som kommentator i Finnkampen varje år...

Max Bursell säger att du kanske får komma tillbaka något annat år?

– Jag kommer gärna tillbaka! Som sagt, jag hade väldigt roligt senast.

Kommer du att göra något annorlunda i så fall?

– Klart man tagit till sig det man gjorde bra och det man gjorde mindre bra. Det var blandade reaktioner senast, så vissa saker skulle jag nog förändra. Men jag kommer ju knappast att sitta och heja på Sverige, säger Kaj Kunnas.

Fotnot: Finnkampen avgörs lördag och söndag. SVT2 sänder från 17.00 på lördag