Mercedes behåller greppet i F1-cirkus

SPORTBLADET

VM-ledarna dominerar - Ericsson förbättrar sig

Nico Rosbergs ledarbil 2014

Mercedes behåller greppet.

VM-ledaren Nico Rosberg var snabbast den första träningen.

Jagande Lewis Hamilton den andra.

– Självklart är jag glad över det resultatet, säger Mercedes chef Toto Wolff.

Efter tre veckors semester är det dags för F1 igen. Säsongen startar om i Belgien, på Spa-Francorchamps och Mercedes tycks behålla greppet kring fältet. Nico Rosberg var snabbast det första passet, före Lewis Hamilton och under det andra var ställningen den omvända. Hamilton var sex tiondelar före Rosberg. Fernando Alonso, Ferrari var trea.

– Det syntes att Ferrari körde med lite bränsle i dag, för en fredag var detta bra, på söndag får vi se om det är någon som har brutit mot reglerna och arbetat under den tiden fabrikerna ska vara stängda. Vi har i alla fall absolut inte gjort det, säger Wolff.

Enligt reglerna måste fabrikerna stänga i två veckor och alla medarbetare ha semester, men inom F1 innebär regler alltid att det finns gråzoner.

Tungt Räikkönen

För Kimi Räikkönen, som är den av förarna i söndagens startfält som vunnit flest gånger på Spa (4) var fredagen en besvikelse. Han hade hoppats att den andra delen av säsongen skulle börja betydligt bättre än vad den förra slutade, men inte.

– En bra dag ändrar egentligen ingenting. Det ändrar ingenting när det gäller de misstag som vi måste minimera, som stall måste vi få alla de sakerna att fungera, säger Ferrariföraren till motorsportmagazin.

- I dag var det återigen ett antal bakslag som kostade oss mycket tid på banan.

Under förmiddagen hade han problem med bromsarna och under eftermiddagen var det elektroniken som inte fungerade.

– Å andra sidan verkar de nya komponenter som vi har med oss fungera, säger han.

Tungt var det också för Lotus Pastor Maldonado som kraschade och förstörde bilen under det andra passet och världsmästaren Sebastian Vettel som hade motorproblem.

– Olyckan såg illa ut, men det var inte så illa, säger Lotusföraren.

Ericsson i form

För Marcus Ericsson inleddes sagen med att han var 22:a och sist på det första passet, slagen av sin nya teamollega Andre Lotterer som gör sin F1-debut på söndag. På det andra passet var han 19:e man, då slog han Lotterer som var 20:e, men det skiljer ungefär fem sekunder på ett varv mellan Lewis Hamiltons bästa tid och Marcus Ericssons bästa tid.

– Det känns bra att köra igen Jag har tränat hårt under sommaren och jag känner att jag är i bra form. VI hade inte den bästa starten och vi hade både tekniska problem och problem med bromsarna och det var inte det som vi behövde direkt. Ändå kunde vi köra ett par varv och få bra information till helgen, säger Marcus Ericsson i ett pressmeddelande.

– Det andra passet var bättre, vi hade löst problemet med bromsarna och det var ett steg framåt. Samtidigt finns det fortfarande saker kvar som vi måste fixa under natten. Allt som allt har det varit en produktiv dag, vi körde många varv med båda däckblandningarna och vi har samlat mycket viktig information.

Kvalet avgörs i morgon kl 14.00, loppet på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1