Svensk jätteskräll – leder första majorn

Lindberg har chans att skriva historia

Foto: ROBERT LABERGE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
SPORTBLADET

LOS ANGELES. Pernilla Lindberg, 31, är på väg mot en sensationell skräll.

Svenskan är i ensam ledning i ANA Inspiration – årets första major – inför sista rundan.

– Jag kommer gå ut och försöka njuta så mycket jag bara kan, säger hon.

Det var knappast Pernilla Lindberg det snackades om inför årets första major på Mission Hills Country Club i Kalifornien.

31-åringen från Bollnäs var rankad 95:a i världen inför ANA Inspiration och långt ifrån en av förhandsfavoriterna.

Men nu är hon i ledning – med en runda kvar att spela.

Hon följde upp sina tidigare succérundor – en 65:a och en 67:a – med en 70-runda, alltså två slag under par, och eftersom den sydkoreanska stjärnan Sung Hyun Park samtidigt hade en bedrövlig lördag är Pernilla Lindberg nu i ensam ledning inför söndagen.

– Jag kommer gå ut och försöka njuta så mycket jag bara kan och bara fortsätta göra det jag gjort i tre dagar, säger hon i ett uttalande till Svenska Golfförbundet.

”Är riktigt bra”

Lördagens runda var med beröm godkänd och hon avslutade på bästa sätt – med en birde på det 18:e hålet.

– Lite sämre än de första två dagarna, men jag är fortfarande jättenöjd med mitt spel. Jag var kanske lite mer ”off” från tee och hade några järnslag som inte var lika bra, men jag räddade bra runt greenerna och satte några otroligt bra puttar. Den här scoren i ledarboll en lördag är riktigt bra, säger Lindberg.

Hon har som bäst varit delad femma i en major, det var i US Open 2015. Det här är första gången i karriären hon går ut som ledare i sista rundan i en major.

– Självklart kommer det att vara en höjdpunkt, säger hon.

3,5 miljoner på spel

Lindberg har tre slags ledning ner till jagande amerikanskan Amy Olson, som hon kommer gå ut med i ledarboll på söndagen, och ytterligare ett slag tillgodo på en kvintett spelare i form av Moriya Jutanugarn, Inbee Park, Jennifer Song, Jodi Ewart Shadoff ochCharley Hull.

Lindberg har aldrig vunnit på LPGA-touren eller Europatouren. Nu har hon plötsligt chansen att bli den femte svenska damspelaren i historien att vinna en major.

I så fall hamnar hon i fint sällskap tillsammans med Annika Sörenstam (10 majortitlar), Anna Nordqvist (2), Liselotte Neumann (1) och Helen Alfredsson (1).

Skulle hon vinna blir hon dessutom 3,5 miljoner kronor rikare.

Ytterligare två svenskor finns med i årets ANA Inspiration. Anna Nordqvist (-3) är på en delad 32:a plats och Madelene Sagström (på par) är på en delad 58:e plats.

På söndagen slår Pernilla Lindberg ut klockan 23.01, svensk tid.

Svenska majorvinnare i golf 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM

LPGA