Strömavbrott och uråkningskaos i damernas SM-slalom

SPORTBLADET

Damernas slalom på SM-veckan kantades av svårigheter. Först 45 minuters strömavbrott mitt i tävlingen och sedan en parad av åkare som körde ur.

Till slut hade 39 av 59 startande DNF efter sitt namn efter första åket.

Damernas slalom på SM-veckan i Tärnaby hade fått en spännande start när Anna Swenn-Larsson kommit ner på en bättre tid än OS-guldmedaljören Frida Hansdotter.

Men efter 13 åkare fick tävlingen en abrupt vändning. Sara Rask var mitt i backen när tv-sändningen från SVT plötsligt blev svart.

– Det har blivit strömavbrott i Tärnaby, det är värsta tänkbara i de här sammanhangen, säger experten Tobias Hellman.

Avbrott i minst 40 minuter

– Vi ber om ursäkt för det här. Det är alltså kraftiga problem i Tärnaby, det mesta ligger nere: ljud, bild och livetiming, säger kommentatorn Jenny Modin som lyfter fram kylan som tänkbar bov i dramat då det varit under 30 grader kallt nattetid.

Det var alltså inte bara tv-bilden utan även tidtagningen som påverkades av strömavbrottet. Tävlingarna avbröts i drygt 40 minuter innan de kunde återupptas.

Parad i uråkningar

När de väl kom igång igen kunde tv-tittarna få reda på att Sara Rask kört ur.

Det var hon långt i från ensam om.

Bland de högre startnumren var det snarast ett undantag om någon av åkarna tog sig ner. Som mest var det en svit på tio åkare i rad som bröt mitt i backen.

Även skicrossåkaren Sandra Näslund fick ge sig i de luriga förhållandena när hon gästspelade i slalombacken. Till slut var det bara 20 av 59 startande som tog sig ner, flera av dem med rejäla topp i backen.

I andra åket fortsatte uråkningarna, bland annat tappade Emelie Henning skidan i andra åket när hon var på väg mot tredjeplatsen. Segern gick till Frida Hansdotter före Anna Swenn Larsson.

1 av 2 | Foto: SVT.SE/SPORT
De gör upp om SM-guld på vinterveckan 2018 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM