von Eckermann kan bli historisk: Drömt om det

avTT

Foto: Adam Ihse/TT
Sveriges Henrik von Eckerman på Mary Lou vann världscuptävlingen i hoppning under Gothenburg Horse Show i Scandinavium i Göteborg i februari. Arkivbild.

Ingen svensk hoppryttare har vunnit ridsportens världscupfinal.

Men när Henrik von Eckermann, på hästen Mary Lou, inleder veckans tävlingar i Paris är Sverige en av storfavoriterna.

– Självklart är en seger något jag alltid har drömt om och strävat efter, säger 36-årige von Eckermann.

Stjärnekipaget är på plats Frankrike och har gjort sig hemmastatt i arenan i Bercy i sydöstra Paris. På torsdag inleds världscupfinalen i den internationella ridsportcirkusen.

Henrik von Eckermann är rankad som bäste hoppryttare i den västeuropeiska världscupligan efter åtta internationella segrar i år. På hästen Mary Lou vann han i februari världscupdeltävlingen på hemmaplan i Scandinavium i Göteborg.

– Hon (Mary Lou) har haft en väldigt bra form genom hela inomhussäsongen. Jag har haft en väldigt bra plan med hästen; kunnat göra för mycket, inte för lite. Arenan i Paris är väldigt fin, det känns som att den kan passa min häst, säger von Eckermann som även ridit tio andra hästar den här säsongen.

Det är en avslappnad 36-åring som nu går för en historisk svensk finalseger med sitt 12-åriga stjärnsto. En svensk ryttare har nämligen aldrig vunnit världscupfinalen sedan starten 1979.

Sverige har aldrig varit bättre än trea, Malin Baryard-Johnsson på Butterfly Flip 2003 och von Eckermann/Mary Lou i fjol, då bakom segrande McLain Ward, USA.

Viktig första dag

– Självklart är en seger något jag alltid har drömt om och strävat efter, samtidigt är jag fullt medveten om hur små marginaler det är, säger Henrik von Eckermann och lyfter fram vikten av ett bra resultat från torsdagens tidshoppning över 1,50 och 1,60-hinder, inför de avslutande finalrundorna på fredag och söndag.

– Första dagen är väldigt viktig. Har du ett nedslag, så får du fyra sekunders tillägg. Det gäller att chansa lite grand, säger han.

Är första dagen avgörande?

– Helt avgörande är den inte, men är man långt efter så är det avgörande för toppstriden. De starkaste ekipagen är så pass starka, så just därför är det viktigt att vara med från början.

Förutom Henrik von Eckermann så är Douglas Lindelöw, på hästen Zacramento, och dressyrryttaren Patrik Kittel, Deja, med och försvarar de svenska färgerna i den franska huvudstaden.

Hyllas av Lindelöw

27-årige Lindelöw – som själv hoppas på en topp åtta-placering – hyllar landsmannen von Eckermann som båda var med och tog EM-silver i lag i Göteborg i fjol.

– Han har haft en fortsatt väldigt bra säsong och gjort många, många bra rundor. Han är också väldigt snabb, något som kommer vara bra för honom under det första varvet. Han är absolut en av storfavoriterna, säger Douglas Lindelöw.

Vilka ekipage är det som slåss om segern?

– Svårt att säga. Det är lite dagsform avgör, och ett visst mått av tur. Men Henrik, så klart, och Harrie Smolders (Nederländerna) har haft en bra säsong. Det är ganska öppet. Man brukar se mest efter det första varvet, vem som ser ut att ha bra form.

ARTIKELN HANDLAR OM