Mattsson vill betala för att skjuta upp OS

1 av 2
SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Tyvärr kliver Sofia Mattsson in i OS redan i dag.

Vi skriver tyvärr, för hade brottaren fått välja skulle hon utan tvekan betala 20 000 kronor för att få skjuta upp premiären en månad.

– Mycket mer, säger hon.

Foto: TT

Lugn, vi ska förklara vad som har hänt.

Sofia Mattsson räknades i våras som ett av våra stora medaljhopp bakom Sarah Sjöström. Brottaren har ett VM-guld i prisskåpet och vann EM-guld i 53 kilo i mars.

På ett införläger i juli skadade Mattsson knäet. Då började en intensiv rehabperiod – och "operation: mörkning". Ingen konkurrent skulle få veta skadans art eller hur vägen mot Rio fortskred.

Nu är hon ändå här och ställs i dag mot nigerianskan Odunayo Folasade Adekuoroye.

Repat sig snabbt

Av läkaren Per Andersson att döma är Sofia Mattsson inte hundra procent hel än, men återuppbyggnaden har varit sensationellt snabb och hur mycket som saknas dit berättar han inte.

Så varför säger inte Sofia Mattsson något när alla ändå vet att knäet har strulat?

– Det är en så pass viktig tävling. Det är OS. Där vill alla kliva upp på pallen. Jag vill inte ge de extra procenten till motståndarna. Man vill kunna kliva in där och köra sin egen stil.

Så om du berättar kan motståndare utnyttja det?

– Klart att de kan gå extra tufft om de vet att jag har en skada just där. Men samtidigt har de sin egen stil och måste fokusera på sin egen prestation.

Hur mycket hade du velat betala för att flytta fram OS en månad?

– Mycket.

20 000 kronor?

– Mycket mer.

Du var ett av våra största medaljhopp förut. Är du det fortfarande?

– Det är svårt att säga. Klart att jag inte vet själv riktigt var jag står. Jag har klivit upp mattan och kunnat köra teknik och hittat en bra känsla, men det finns frågetecken även för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM