Osannolika fusket: kvicksilver i klotet

Svenskt brons i veteran-EM i boule efter tyskens fula trick: Han är en skojare...

Klaus Mohr ansågs så betydelsefull för tysk boule att han belönades med "Den gyllene hedersnålen".

Men efter att ha slagit ut Sverige i veteran-EM togs farbrorns klot till en verkstad.

Där avslöjades hans oerhörda hemlighet.

Klaus Mohr.
Klaus Mohr.

Vi har läst om maratonlöpare som tar bussen och Maradona som tar med hand. Vi har förfärats över dopade sprinters som låtsas vara rena och spanska basketspelare som låtsas vara handikappade.

Men fram till alldeles nyligen verkade veteranmästerskapen i boule vara förskonade från fusk.

Nu är det inte längre så.

Klotet stannade direkt

Thomas Callderyd är del av det lag som just har vunnit Sveriges första EM-medalj i boule. 58-åringen är stolt över bronset men känslorna är ändå dubbla.

– Medaljen har en besk eftersmak. I sportvärlden ser man hela tiden fusk, men att det kommer hit är lite svårt att ta, säger Callderyd.

I kvartsfinalen mot Tyskland hade skytten Callderyd en besvärlig uppgift. Motståndarnas förstaläggare Klaus Mohr, en hetsig man med kal skalle och tunnbågade glasögon, hanterade de hårda banorna galant och hamnade alltid nära lillen. Och hur rent svensken än träffade hans klot höll det sig kvar i spel.

Fyndet: kvicksilver

Svenskarna var så inne i matchen att de inte anade oråd när tyskarna vände 1–5-underläge till seger. Lyckligtvis var domaren uppmärksam och begärde att få kontrollera samtliga spelares klot.

Där och då fick Klaus Mohr panik.

– Han ville inte lämna sin kula utan gick och hämtade en annan som han gav domarna. Men de visste exakt, så de skakade på huvudet och sa "den vill vi ha", säger Thomas Callderyd.

Domarna fann att klotet rullade onaturligt och tog det till en verkstad för klyvning. I hålrummet låg kvicksilver och bomull, placerat så snillrikt att tyngden föll ner i botten och hindrade klotet från att rulla för långt.

När fusket uppdagades hade semifinalen redan börjat. Då saknade Tyskland sin stjärna Mohr, som diskret hade flytt scenen, och förlorade mot de blivande mästarna Nederländerna.

Inför finalen diskades tyskarna och EM-bronset tillföll Sverige.

– Det är kul, men vi hade hellre spelat semifinal och haft chans att ta guld. Den chansen fick vi inte, säger Thomas Callderyd.

"Han är en skojare"

Hur reagerade tyskarna på fusket?

– De mådde jättedåligt. De visste inte om det här. De grät.

Har de pratat med er?

– Ja, de har bett om ursäkt och det accepterar vi.

Vad som händer med Klaus Mohr är ännu inte bestämt. Men troligt är att veteranen, som vunnit minst tolv tyska mästerskap och är den förste att ta emot det tyska förbundets gyllene hedersnål för sina insatser, försvinner från den internationella scenen.

– Han är en skojare. Någonstans är det något fel eftersom han väljer att fuska. Han har satt en skamfläck på den tyska boulekartan, säger Callderyd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.