Svensk succé i lag-VM – men nu väntar Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

”Får inte känna oss slagna på förhand”

Kristian Karlsson.
Kristian Karlsson.

Tre raka segrar mot Kroatien.

Pingislandslaget gör succé i VM och nu väntar tuffast tänkbara motstånd i kvartsfinalen i Kuala Lumpur.

Världsmästaren Kina.

– Vi får inte känna oss slagna på förhand, säger förbundskaptenen Marcus Sjöberg.

Foto: TT
Kristian Karlsson slog kroatiska ettan Andrej Gacina.

Mattias Karlsson, Kristian Karlsson och Jon Persson spelade i rask takt bort den kroatiska trion Tomislav Pucar, Andrej Gacina och Zoran Primorac.

Och så var det ointagliga 3–0.

– Den bästa laginsatsen sedan jag kom in för två år sedan. Makalöst bra, säger Sjöberg.

Bedriften blir ännu större med tanke på att Pär Gerell, lagets främste spelare, skadade sig kort före världsmästerskapet.

Mattias Karlssons stabila 3–1 mot Tomislav Pucar i inledningsmatchen gav Kristian Karlsson något att stå på mot Andrej Gacina, kroaternas etta och rankad som nummer 18 i världen. Efter 11–8, 11–9 till Karlsson hade Gacina chansen att komma in i matchen vid 8–8 i tredje men då hade Karlsson den tur man emellanåt behöver och ibland förtjänar.

En dubbel nätrullare gav 9–8 och ännu en boll som ramlade ned på rätt sida efter nätkontakt gav 10–8 och två matchbollar. Gacina blängde uppgivet på både nätet och Karlsson och några sekunder senare snärtade svensken in matchbollen i kroatens serve till svenskt 2–0.

– Världsklass av Kristian att gå in och slå Gacina. Vi visste att han inte fick vinna två matcher, säger Sjöberg.

Slog veteranen

Nu var det upp till Jon Persson – Gerells snabbinkallade ersättare – att klara av 46-årige veteranen Zoran Primorac, en legendar i sporten med mängder av mästerskapsmedaljer. Det kroaten saknar i snabbhet och explosivitet kompenserar han med rutin och taktisk förmåga.

Jon Persson krossade honom i de två första seten (11–4, 11–3), men Primorac kom tillbaka och tog det tredje klart och hade chans att utjämna.

"Knyt näven nu!" ropade förbundskaptenen Marcus Sjöberg till Persson när han gick in till det fjärde setet. Det gjorde Persson.

Han tog de avgörande bollarna och matchen med 3–1 efter 11–9 i det fjärde setet.

– Jag tycker att han gör en otrolig match, säger Sjöberg.

Kina nästa

Nu väntar Kina, som inte har förlorat i lag-VM-sammanhang sedan 2000. Den gången vann Sverige sensationellt guldet – i just Kuala Lumpur.

Mästarna den gången hette Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Peter Karlsson och Fredrik Håkansson.

– Vi får många frågor om den matchen och vi får hoppas på en repris, men vi möter ettan, tvåan och trean i världen. Det viktigaste är att vi inte får känna oss slagna på förhand utan att vi verkligen tror på vad vi gör. Det blir full gas, säger Marcus Sjöberg.

Kvartsfinalen spelas på fredagsförmiddagen.

Matilda Ekholm, Linda Bergström och Jennifer Jonsson i det svenska damlaget har det jobbigare. 0–3 mot Thailand i spelet om platserna 13–24.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN