Stjärnornas idol håller OS-drömmen vid liv

SPORTBLADET

”Tessan” hyllas av de stora guldhoppen

LONDON. Sarah Sjöström och Jennie Johansson är simlandslagets största guldhopp i OS.

Nu håller de tummarna för att barndomsidolen ska göra dem sällskap till Rio.

– Första gången jag såg henne var på en världscup. Jag stod där med autografblocket, berättar Sjöström.

Hon pratar förstås om 38-åriga Therese Alshammar, som höll OS-drömmen vid liv genom att ta sig till EM-final på 50 meter fritt.

Therese Alshammar gjorde EM-debut 1993, samma år som Sarah Sjöström föddes. Andra av dagens landslagskamrater, som systrarna Louise och Sophie Hansson, var inte ens påtänkta när tonårsstjärnan som skulle bli ”Tessan” med en hel nation blev fyra på 100 meter ryggsim i Sheffield.

– Det minns jag som något jätteroligt. Vi hade ett jättestarkt landslag, framförallt herrsidan var fantastisk, säger Alshammar.

Kan skriva historia

Nu är hon tillbaka i England för att säkra en OS-plats på 50 meter fritt och bli den första kvinnliga simmaren som deltar i sex olympiska spel. Det är speciellt – inte minst för de andra truppmedlemmarna.

– Hon har visat att en idrottskarriär inte behöver vara kort, att man kan hålla på i många år. Det är jättehäftigt att se, säger EM-drottningen Sarah Sjöström till Sportbladet.

Minns du första gången du såg henne?

– Jag tror att det var på en världscup, och jag stod där med autografblocket. Jag jagade landslagsstjärnorna, Frölander och alla de där.

Jennie Johansson, som förra året tog VM-guld på 50 meter bröstsim, har liknande minnesbilder – och autografen.

– Ja, den ligger nog i någon röra. Sedan jag var liten och blev intresserad av simning har hon funnits i landslaget. Det är coolt att simma tillsammans med henne och jag hoppas verkligen att hon kan krypa ner under kvaltiden. Hon är verkligen en förebild. Sedan behöver jag inte känna mig så gammal, säger 27-åriga Jennie Johansson och skrattar.

”Age is just a number”

Under lördagskvällen fick hon se ”Tessan” säkra en finalplats på 50 meter fritt. Trots att hon inte fick till uppgången avverkade hon distansen på 25,05, tre  tiondelar snabbare än i försöket men fortfarande en evighet från SOK:s kvalgräns på 24,71.

– Det är häftigt att se Alshammar här. Hon ger inspiration och visar att det går att förbättra saker hela tiden. Hon närmar sig 40 år, är fortfarande väldigt fit och visar att det verkligen går. Age is just a number, säger Jennie Johansson.

Sovmorgon - till 06.00

Therese Alshammar fyller 39 år i augusti och har sonen Fred och sambon och tränaren Johan Wallberg med sig vid bassängkanten i London Aquatics Centre.

Hon var belåten efter sin semifinal, som räckte till en fjärdeplats.

– Jag simmade mycket bättre sista delen av loppet, speciellt sista tio, säger Therese Alshammar.

Skönt att vara i final?

– Superskönt. Jag är relativt nöjd och hoppas givetvis simma ännu snabbare i morgon.

Vad ska du göra fram till finalen?

– Äta middag och inte så mycket mer. Jag brukar inte simma morgonen efter, så jag tar sovmorgon tills Fred vaknar. Vilket är vid 06.00, säger Therese Alshammar och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM