Tränaren: ”Sjarapova har alltid varit ärlig”

Foto: TT
Nick Bollettieri invald i tennisens hall of fame.
SPORTBLADET

Tidigare tränaren Nick Bollettieri tror inte att Maria Sjarapova medvetet tagit det förbjudna medlet meldonium. Men han säger att dopningsfallet aktualiserar frågan om idrottarens eget ansvar.

– Det här förändrar allt, inte bara tennisen, säger han till BBC.

Som så många andra är Nick Bollettieri chockad över att den ryska tennisstjärnan dopat sig och riskerar fyra års avstängning.

– Hon har alltid varit ärlig med allting, säger den 84-årige stortränaren och tillägger:

– Men alla är själva ansvariga för vad de gör.

Den före detta världsettan Jennifer Capriati förstår inte varför Sjarapova över huvud taget ätit en medicin med meldonium.

"Vad är poängen med att ta en hjärtmedicin som hjälper ditt hjärta att återhämta sig snabbare om du inte har ett hjärtproblem?", skriver den 39-åriga amerikanskan på Twitter.

Den 59-åriga tennislegendaren Martina Navratilova stöttar dock den femfaldiga grand slam-vinnaren.

"Sakta i backarna om Maria allihop. Jag har inte alla fakta, jag hoppas att det var ett oavsiktligt misstag, såvitt jag vet var grejerna lagliga fram till 2015", skriver Navratilova på Twitter.

Efter att ha varit på bevakningslistan i ett år inkluderas hjärtmedicinen meldonium på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år.

Samma som Aregawi

Maria Sjarapova, för närvarande sjua på världsrankningen, testades under Australian Open i Melbourne i januari och uppger att hon använt meldonium – samma ämne som den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi nyligen testades positivt för.

Sjarapova hävdar att hon använt medlet sedan 2006 och inte kontrollerade listan med förbjudna preparat inför årets säsong.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, sade hon vid en presskonferens i Los Angeles i går.

Maria Sjarapova sade att hon samarbetar fullt ut med Internationella tennisförbundet ITF. Enligt hennes advokat riskerar 28-åringen avstängning i fyra år. Beroende på omständigheterna kan straffet bli lindrigare.

– Jag tar fullt ansvar för det jag gjort. Jag vill inte avsluta min karriär på det här sättet och jag hoppas innerligt att jag får en chans till, sade Maria Sjarapova.

Avbryter samarbetet

Ordföranden i Rysslands tennisförbund, Sjamil Tarpisjtjev, tror att straffet blir lindrigt och att Sjarapova fortfarande har chans att få spela i OS i sommar.

– Det här är nonsens. Idrottare tar vad deras fysioterapeuter råder dem till, säger han till nyhetsbyrån Tass.

ITF stänger av Sjarapova tills vidare från den 12 mars.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM