Leifby: Vad har Glenn för hållhake på SVT?

SPORTBLADET

Finns det en bomb i tv-huset som bara Strömberg kan desarmera?

Tv-trupperna har presenterats och det är många bekanta trynen som dyker upp i SVT:s och TV4:s EM-sändningar i sommar.

Ett lite för bekant för att det ska kännas bra.

LISTA: Så mycket tjänar tv-sportprofilerna

TV4 radar upp idel välkända varelser, kommentatorsparen känner vi sedan länge och det man kan fundera över är varför TV4 har valt att ha sin studio hemma i Sverige och inte på plats i Paris.

Enligt kanalens chefer så har det ingenting med ekonomi att göra, nejnejnej, det är i centrala Stockholm som man kan ge tittarna det bästa från Europamästerskapet i fotboll i Frankrike.

Med hjälp av ”ny Vista-teknik”.

Hela Sverige baxnar.

Varför är inte han Lundh i Frankrike?

Sedan Brasilien 2014 har de tappat Hasse Backe, en av få experter som med pondus skulle kunna berätta att han fått springmask, och det tomrum (eller den uppförs-Backe, för alla läsare i Västsverige) fyller man inte över en natt.

TV4 matchar Anna Brolin tillsammans med Hanna Marklund och Olof Lundh i studion och det är en habil uppställning.

Samtidigt undrar jag varför inte Olof ”Loffe” Lundh är i Frankrike?

Lundhs främsta förtjänst är inte historieberättandet, han är ett nitiskt påtande obehag (inte för oss, utan för de som förtjänar det) som avslöjar saker och inte drar sig för att ställa de obekväma – och ofta relevanta – frågorna.

Den sorten behövs på plats, åsikter och taktiska tolkningar finns det andra som kan komma med från hemmastudion.

Gör sina sista mästerskap

Sveriges Television gör, precis som vanligt, ”en satsning de aldrig gjort tidigare” och de vill säkert revanschera sig efter Hamrén-haveriet i Brasilien-VM för två år sedan.

Hamrén tillförde ingenting annat än konstig stämning i studion och ”förbundskaptensperspektivet” var uttjatat redan efter 22 minuter.

Då har vi inte ens gått in på det olämpliga i att chefen för ett av Sveriges mest populära landslag stod på SVT:s lönelista, en person de i vanliga fall har i uppdrag att granska, ifrågasätta och hålla koll på.

SVT har plockat in Matias Concha och det blir säkert bra, annars är det de gamla namnen som väcker störst nyfikenhet.

Staffan Lindeborg gör troligtvis sitt sista mästerskap som kommentator i SVT – *snyft* – och det gör förmodligen också Glenn Strömberg.

Strömberg gör som han vill

Strömberg inledde sin expertkommentatorskarriär på SVT under EM i England 1996 och har sedan dess byggt ett litet företagskonsortium.

Redan för fyra år sedan funderade jag över lämpligheten att ha honom som expert i oberoende SVT.

Strömberg är en affärsman, han gör reklam för ett spelbolag, han säljer pasta och durkslag, han har jobbat stenhårt för Viasat de senaste 23 månaderna (och sedan någon senast såg röken av honom i SVT), han är numera modell och affischnamn för en stor svensk klädkedja och han driver en egen fotbollssajt (som konkurrerar med SVT).

Charlotte Perrelli fick inte vara programledare för Melodifestivalen eftersom hon hade ett reklamavtal med ett svenskt telekombolag, Anja Pärson slängdes ut från ”Vinterstudion” för att hon deltog i en reklamkampanj, ”Antikrundans” Peter Pluntky fick sparken sedan han gjort reklamgig åt en svensk elektronikkedja.

Då hette det att deras kommersiella åtagande inte fungerade tillsammans med SVT:s uppdrag.

Glenn Strömberg?

Han får göra precis vad han vill.

Är han så ovärderlig?

Man undrar ju vad han har för hållhake på SVT.

Det kanske står en tickande bomb i katakomberna i tv-huset och Strömberg är den ende som vet hur den ska desarmeras?

Tror ni att Johanna Frändén, för att ta ett exempel, hade fått sitta i SVT-studion om hon frontade ett svenskt nätcasino, var modell och reklampelare för H&M och hade en egen smyckeskollektion hos Guldfynd?

Kyss mig på ett ställe dit solljuset sällan når.

Strömberg är folklig, en bra expert javisst, men är han verkligen så ovärderlig att SVT är beredda att gambla med sin trovärdighet på det här sättet?

Inkonsekvens rimmar också förbannat illa med värdeord som ”opartisk” och ”självständig” som SVT gärna slänger sig med.

Det om det.

Vi har rätt att kräva det av SVT

Sommarens EM-slutspel spelas som bekant i ett Europa bräckligare än på mycket länge och många gånger kan faktiskt fotboll förklara världen.

I sommar vill jag ha förklaringar.

Det ska bli intressant att se vem eller vilka som lyckas bäst, vem eller vilka som ror hem och ger oss de starka berättelserna och de viktiga rösterna.

I det kommersiella gytter av #hashtags, managerspel och Zlatan-lanseringar som nu sveper över oss hoppas jag att SVT är starka och skärpta nog att stå utanför allt det där.

Det har vi faktiskt rätt att kräva när det är vi som bidrar till resurserna som står till deras förfogande.

Glenn Strömberg: Så föddes ”woöuääääääääääää”

ARTIKELN HANDLAR OM