Ryska friidrottare portas från OS

1 av 2

avElin Kardell, TT

SPORTBLADET

Rysslands friidrottare ser ut att uteslutas från OS.

IAAF upphäver inte avstängningen som kommit till följd av en rad dopningsskandaler.

Rysslands president Vladimir Putin har gått ut och fördömt beslutet.

– Det sänder ett väldigt kraftfullt meddelande, säger IAAFS:s ordförande Sebastian Coe på presskonferensen.

Ryssland stängdes av i november efter att Wada granskat ryktena om systematisk dopning. I dag kom beskedet från Internationella friidrottsförbundet, IAAF, efter att ärendet omprövats och avstängningen står fast.

Redan i december 2014 började uppgifterna om att systematisk dopning förekommer i Ryssland att spridas. Kort därefter började antidopningsbyrån Wada att granska uppgifterna.

I september förra året släpptes en rapport, som bland annat slår fast att rysk friidrott under en längre tid undanhållit positiva dopningsprov med hjälp av den ryska säkerhetspolisen FSB. I november tog IAAF beslutet att stänga av ryska friidrottare tills vidare.

Skyddade av militär

Det ryska friidrottsförbundet anser att man nu gjort tillräckligt i arbetet mot dopning, men IAAF håller inte med. För bara några dagar sedan släppte Wada ännu en rapport. I den avslöjas bland annat att militär skyddat ryska idrottare för att undvika testpatruller.

Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko har i ett öppet brev bett IAAF:s ordförande Sebastian Coe att överväga beslutet.

”I ljuset av våra ansträngningar ber jag er att ompröva avstängningen av våra idrottare”, skriver Mutko i brevet enligt TT.

Putin avfärdar anklagelserna

Även Rysslands president Vladimir Putin har försökt att förminska problemet. I dag ska Putin ännu en gång nekat att Ryssland understött dopning på statlig nivå, och menar att ryska myndigheter är emot all dopning. Han tycker också att det är "orättvist" och fel att använda kollektiva straff för att bestraffa enskilda idrottares dopningsbrott.

– Det kan inte vara kollektivt ansvar för alla atleter i en nation, om någon enskild idrottare åkt fast för dopning, säger Vladimir Putin enligt abcnews.

Rysslands vädjan hjälper inte och beslutet betyder att det ser ut som att Rysslands friidrottare kommer missa OS i Rio de Janeiro i sommar.

– Det sänder ett väldigt kraftfullt meddelande till atleter som befinner sig i osäkra system och som tar dåliga beslut, säger säger IAAFS:s ordförande Sebastian Coe.

Finns ett kryphål

Nu är det bara Internationella olympiska kommittén som kan rädda de ryska tävlandes OS-dröm. De kan bevilja enskilda idrottare att tävla om de kan bevisa att de är rena, men då får de inte för Ryssland.

– Det kommer vara möjligt för idrottare som är utanför systemet att eventuellt få återgå till att delta i internationella tävlingar efter en utvärdering av vår dopningskommitté, säger Sebastian Coe på IAAF:s presskonferens.

Ryssland överklagar

Det ryska idrottsdepartementet har bemött beslutet och är väldigt besvikna. De överklagar nu till den Internationella Olympiska kommittén, för att få med sina friidrottare trots beslutet från IAAF.

– Vi överklagar till medlemmarna i den Olympiska kommittén, inte bara för att överväga vilken påverkan exkludering har på våra atleter, deras drömmar och folket i Ryssland. Men också för att OS kommer att försvagas på grund av deras frånvaro, säger representanter från det Ryska idrottsdepartementet enligt TT.

Det ryska friidrottsförbundet planerar även på att överklaga beslutet till Cas, Idrottens skiljedomstol. Generalsekreteraren på det ryska friidrottsförbundet Mikhail Butov berättar för AP att Ryssland kommer diskutera en eventuell överklagan och att förbundet "givetvis kommer använda alla tillfällen för att skydda sina atleter".

På tisdag har Internationella Olympiska kommittén (IOK) möte för att ta ett beslut. Enligt IOK:s vicepresident John Coates kommer mötes framför allt behandla frågorna kring de individuella idrottarnas rättigheter, rapporterar AP. Kommittén kommer även hålla en telefonkonferens under lördagen för att diskutera nästa steg.

"En tydlig signal"

Det europeiska friidrottsförbundets president Svein Arne Hansen säger enligt AP att han stödjer beslutet att stänga av Ryssland. Han säger att "mer måste göras innan friidrottare och allmänheten kan ha ett hundraprocentigt förtroende" för att Ryssland genomför likadana dopingtester på sina friidrottare som friidrottare genomgår i andra länder. Vidare konstaterar han att IAAF:s beslut togs under stor press och att beslutet är "den tydligaste signalen kring IAAF:s beslutsamhet att upprätthålla friidrottens värderingar".

Hansen bekräftar samtidigt att Ryssland inte kommer få ställa upp i friidrotts-EM som avgörs om knappt en månad i Amsterdam.

Finns bevismaterial

En av utredarna på World Anti-Doping Agency (WADA) säger till AP att han har bevis på att den ryska staten aktivt dolde dopingärenden runt VM 2013.

Richard McLaren, som sitter i Idrottens skiljedomstol och är en del av WADA-gruppen som är ansvarig för utredningen, säger att den ryska idrottsministern Vitaly Mutko sa åt det ryska WADA-labbet att "inte rapportera positiva dopingprover innan, under och efter VM 2013. Mutko har tidigare nekat till anklagelserna. McLaren säger vidare att han fått ta del av "trovärdiga och verifierade" uppgifter kring utredningen. Uppgifterna kommer enligt honom offentliggöras i mitten av juli.

Stepanova skonas

IAAF meddelar också att den ryska 800-meterslöparen och visselblåsaren Yulia Stepanova kommer få tävla i OS under neutral flagg. Stepanova, som tidigare har varit avstängd för just doping, gav tillsammans med sin man information om dopingskandalen i Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM

IAAF

Friidrott

Sommar-OS