”Ska bli en av de bästa”

SPORTBLADET

NFL-stjärnan Jahvid Best lycklig efter OS-debuten

Foto: Jahvid Best till vänster sprang i samma heat som Bolt

RIO DE JANEIRO. Han var på väg att bli en superstjärna i NFL, men en serie hjärnskakningar tvingade honom att sluta med amerikansk fotboll.

Då tog Jahvid Best av sig utrustningen och gick ner i startblocket.

Nu har han gjort OS-debut på 100 meter, två banor utanför Usain Bolt.

– Det här är bara början. Jag har samma mål som jag hade som fotbollsspelare, att bli en av de bästa, säger 27-åringen.

Foto: Jahvid Best till vänster

Jahvid Best var Detroit Lions förstaval i draften 2010 och svarade för fem touchdowns under sina två första matcher i NFL. Klubben hade hittat framtidens running back, och Best tvivlade inte sin kapacitet.

– Mina förväntningar är höga, så oavsett vad de ber mig om kan jag gå ut där och prestera. På planen känns det inte som att någon kan stoppa mig, och när det händer är det mitt eget fel.

Best var en av ligans snabbaste spelare, men det var på gott och ont. Motståndarlagen gjorde allt för att få stopp på supertalangen och hög fart leder till kraftfullare smällar.

Hjälmen slets loss

Redan som collegespelare tvingades han bekanta sig med syrgasmasker, akutrum, sjukhusbäddar och röntgenmaskiner. 2009, när hans Cal mötte Oregon State, flög han in i endzonen när en motståndare brakade in i sidan på honom. Best landade på ryggen och huvudet med en sådan kraft att hjälmen slets loss. Där blev han liggande medan tystnaden slukade Memorial Stadium.

Det var varken början eller slutet på hans skadelista. Efter enbart 22 NFL-matcher, i oktober 2011, hade Best drabbats av så många hjärnskakningar och huvudskador att klubbens läkarteam och inkopplade neurologer satte stopp för fortsatt spel.

Offentligt avskedsbrev

Lions hoppades in i det längsta på en comeback, men den 17 juli 2013 beslutade klubben att lösa honom från kontraktet. Jahvid Best ombads skriva ett pressmeddelande för att ta farväl av klubben och sporten. Han gjorde som han blev tillsagd, men det var den mörkaste onsdagen i hans liv.

”Jag till tacka Detroit Lions organisation som draftade mig och gav mig möjligheten att fullfölja min dröm att spela i NFL. Min tid i Lions var en väldigt speciell tid i mitt liv. Mina lagkamrater, organisationen, Lions fans och folket i Detroit kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.”

I övrigt rymde hans hjärta bara en sak.

Sorg.

Jahvid Best var 24 år och trodde att idrottskarriären var över. Det var den inte.

– När jag tänker tillbaka på den här resan översvämmas jag av känslor. För några år sedan fick jag min livsdröm krossad. Jag var helt förstörd, men slutade aldrig drömma och tro på mig själv. Min familj har gett mig värderingar som hjälpte mig att ta mig igenom det här.

Blev bönhörd

Drygt fyra år efter att Jahvid Best trodde att han tog farväl av sitt liv som elitidrottare går han ner i startblocket på 100 meters-banan på Olympiastadion. Det är dags för det sjunde försöksheatet och den förre NFL-stjärnan sneglar mot mannen som ska springa två banor innanför honom. Han heter Usain Bolt och är i Rio de Janeiro för att rensa prisbordet på guld, precis som i Peking och London.

Pang! Bolt, världens snabbaste människa, leker hem heatet på 10,07. Best slutar på sjunde plats och är drygt två tiondelar över sitt personliga rekord, men ingen är gladare än den förre NFL-stjärnan.

– Det här är en välsignelse. Det är andra året jag håller på och det här var... Ja, det kanske var mitt åttonde lopp. Det är första gången jag springer inför mer än 500 åskådare. Jag hade ju inte sprungit sedan 2007 när jag tog upp friidrotten igen. Jag har gått ner över nio kilo, men har fortfarande mycket fotboll i kroppen. När jag blir av med den ser jag inga gränser. Jag är inte ung, men heller inte gammal. Killar som Justin Gatlin (34) och Kim Collins (40) ger mig hopp, säger Jahivd Best när Sportbladet träffar honom i den mixade zonen.

Hans puls har gått ner under promenaden från löparbanan, men ögonen lyser oförändrat starkt. Det är förmodligen så här den ser ut, den totala lyckan.

– Jag vet att jag har en ljus framtid, säger han.

Hur var det att springa mot Bolt?

– Stort, men jag tänkte mer på det innan loppet. Jag bad faktiskt att vi skulle hamna i samma heat och blev bönhörd. När vi gick in på arenan jublade alla åt honom, men jag låtsade att de jublade åt mig. Sedan, när loppet närmade sig, var jag så fokuserad att han blev irrelevant, säger Jahvid Best.

Skapade en ny dröm

Det finns olika sätt att möta en motgång, och när Best fått en dröm krossad bestämde han sig för att skissa på en ny.

Förra året började 27-åringen träna sprint hos Altis i Phoenix, Arizona. Snabbheten hade han kvar, och på en löparbana är det sällsynt med brutala tacklingar.

– När jag inte kunde spela fotboll bestämde jag mig för att studera. Jag gick på lektionerna och engagerade mig i skolans fotbollslag, men kände att jag var tvungen att tävla själv. Det fick mig att flytta till Arizona. Jag är väldigt seriös i min satsning och har bra konkurrens på träningarna.

”Inte mer amerikanskt än så”

Jahvid, ursprungligen från Vallejo i Kalifornien, hade inte en tanke på att ställa upp i det amerikanska OS-kvalet, men i april medvindssprang han på 10,16 och satte nytt personligt rekord på en tävling som få brydde sig om.

Tiden hade inte räckt till en finalplats i de amerikanska OS-uttagningarna, men hans far, David, kommer från Saint Lucia i Västindien och nu har även Jahvid dubbla medborgarskap.

– Jag kunde inte föreställa mig att det här skulle sluta med att jag fick springa i OS. Jag är känd som en amerikan som spelar amerikansk fotboll. Det blir inte mer amerikanskt än så, men det finns mycket karibiskt blod i min släkt. Jag vill göra min familj, mitt land och alla som står bakom mig stolta, berättar Jahvid Best.

Han fick sitt nya pass vid årsskiftet och sedan dess har det mesta gått i 100 meters-tempo för den förre NFL-spelaren. Han tränas numera av Maurice Greene, som blev OS-mästare i Sydney år 2000.

Best har fortfarande långt till hans nivå, men drömmen kan ingen ta ifrån honom.

– Jag vill bli en av de bästa. Jag sprang som barn och vet att jag kan behärska den här sporten lika bra som jag behärskade amerikansk fotboll.

Källor: NBC, MLive.com

ARTIKELN HANDLAR OM

Usain Bolt

NFL

Sommar-OS