Champions League fotboll (herrar)

Buffon har Champions League-titeln i sikte

Av: 

TT-Reuters

Gianluigi Buffon ser fram emot upplösningen av Champions League-säsongen.

Foto: Alessandro Di Marco/AP/TT

SPORTBLADET

Gianluigi Buffon har hållit nollan i fem raka Champions League-matcher och hjälpt Juventus till en fyraårig svit utan hemmaförlust i Europaspelet.

Att han tittar förbi semifinalreturen mot Monaco – efter 2–0 på bortaplan – kan därmed vara förlåtet.

– Det skulle betyda väldigt mycket, säger han om möjligheten att till slut få höja bucklan.

Bara två lag i Champions League-historien har vänt en förlust på hemmaplan i första matchen till avancemang och båda gångerna – Ajax mot Panathinaikos 1996 och Inter mot Bayern München 2011 – skilde "bara" ett mål inför avgörandet.

Monaco måste besegra Juventus i Turin, vilket inget lag i de europeiska cuperna gjort på fyra år – och dessutom med minst två mål. Gianluigi Buffon har inte släppt en enda boll förbi sig på fem Champions League-starter och Juventus har hållit nollan i sex raka matcher (Neto vaktade målet i sista gruppspelsomgången).

Med andra ord är det inte särskilt mycket som talar för Monaco på tisdagskvällen.

Tre generationer

Furstendömets hopp knyts främst till tonårssensationen Kylian Mbappé, men det gäller att han avslutar precist. Motståndaren har haft tid att lära sig de flesta knepen.

"Kylian Mbappé föddes i december 1998. Då hade jag spelat VM i Frankrike (samma år). Härom dagen tänkte jag på att jag har spelat med och mot tre generationer. När jag började fanns det spelare som var födda i slutet av 1950-talet och när jag lägger av kommer det att finnas de som är födda på 2000-talet. Det är en lång period", säger 39-årige Buffon till Europeiska fotbollsförbundet Uefas webbplats.

Den minst sagt rutinerade målvakten har varit i två Champions League-finaler – strafförlust mot Milan 2003 och 1–3 mot Barcelona för två år sedan – men har ännu ingen titel.

"Vore fantastiskt"

Juventuskaptenen hoppas få lyfta bucklan i Cardiff den 3 juni.

"Det skulle vara det största i karriären tillsammans med VM-guldet (2006). Det skulle kännas som en belöning, som slutet på en gropig väg byggd på mod, envishet och hårt arbete. Jag har alltid velat vinna titeln och alltid varit övertygad om att jag kan göra det tillsammans med laget och fansen. Det vore fantastiskt", säger Buffon.

Om Juventus förvaltar det fina utgångsläget mot Monaco och tar sig till final är det förmodligen inte Buffon som jublar högst.

"Efter returen mot Barcelona (i kvartsfinalen) var jag förstås glad men jag firade inte särskilt mycket. Endera tar man hem bucklan eller så blir man besviken", säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Champions League fotboll (herrar)

LÄS VIDARE

Uniteds miljonklipp: ”Tjänar mer på Europa League än CL”

ÄMNEN I ARTIKELN

Champions League fotboll (herrar)

Fotboll

Gianluigi Buffon