Får komma till VM efter välgörenhetskampanj

SPORTBLADET

LAHTIS. Han misstänktes smuggla droger på en mellanlandning i Paris och i samma stund såg venezulanen Adrian Solanos VM-dröm ut att gå i kras.

Men efter en finsk twitterkampanj kommer han nu kunna tävla i Lahtis, skriver Yle.

– Ni är fantastiska, skriver initiativtagaren, tv-profilen, Aleksi Valavuori.

Det var när Venezuelas VM-skidåkare Adrian Solano, 22, skulle resa till Lahtis via Paris som det uppstod problem under mellanlandningen.

Polisen menade att han ljög om sin VM-berättelse och när Solano inte kunde visa upp varken kreditkort eller några större summor pengar för sin vistelse misstänktes han smuggla droger.

– Han hade bara 20 euro i kontanter med sig, inga kredit- eller bankkort. Det väckte misstankar. Sen förklarade han att han skulle åka skid-VM, men de bara skrattade åt honom. ”Du kommer från Venezuela, där finns det inte ens snö!”, sa lagkamraten César Baena enligt Expressen.

”Ni är fantastiska”

Han satt häktad i fem dagar innan han skickades tillbaka till Venezuela. I samma stund såg VM-chanserna ut att vara över då pengarna inte fanns till en ny resa från Sydamerika.

Men den finske idrottsprofilen Aleksi Valavuori läste om fallet och startade ett försök till insamling via Twitter för att få ihop de 4000 euro som krävdes.

Och välviljan var stor.

– Resan kostar 4000 euro och på några timmar fick vi samlat in över 2000 euro. Jag vågar anta att vi når målet och beställde resan, skriver Valavuori på sin blogg enligt Yle.

På Twitter bekräftar han också att Solano nu står registrerad som VM-åkare.

Redan på onsdag avgörs kvalloppet på 15 kilometer klassiskt med de åkare som inte har tillräckligt mycket Fis-poäng för att få direktplats på VM-distansen.

– Ni är fantastiska, skriver Valavuori men betonar samtidigt att någon sponsor för material fortfarande inte är klar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM