”Ville ge de andra lite huvudbry”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

HOLMENKOLLEN. En taktiskt chansning blev en taktisk miss.

Charlotte Kallas beslut att inte byta skidor kan ha kostat henne en plats på pallen.

– Jag tänkte ge de andra lite huvudbry genom att inte byta, men det var väl jag som fick igen det till slut, säger hon.

Åt Marit Björgen fanns det inget att göra. Norskan stack iväg redan efter två kilometer och lämnade de övriga fältet långt bakom sig.

Charlotte Kalla och Anna Haag ledde gruppen som slogs om andraplatsen, men ett taktiskt val visade sig bli ödesdigert. När gruppen efter halva loppet kom in på stadion valde svenskorna och Justina Kowalczyk att inte byta skidor, medan resten av gruppen klev åt sidan.

”Grämer mig inte”

– Jag grämer mig över att jag inte bytte skidor där, men man måste våga satsa och försöka. För jag var väldigt sugen på en plats på pallen, säger Kalla.

Vad var planen från början?

– Om jag kände att jag hade likvärdigt glid som de andra skulle jag fortsätta utan skidbyte. Och jag tyckte att jag hade det.

Fanns det någon tanke att byta senare i loppet?
– Nej, det var där eller inte alls.

Kalla, Haag och Kowalczyk fick en lucka på 14-15 sekunder, men den jagande gruppen med bland andra Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen och Heidi Weng kom snabbt ikapp.

– Jag tycker det var lite underligt att svenskorna inte bytte, jag tror att det lönade sig väldigt mycket att göra det. Men jag var själv lite osäker, så jag la mig bakom de andra för att se vad de tänkte göra. När finskorna bytte skidor så gjorde jag det också, säger Weng.

Haag: Väldigt nöjd

Anna Haag följde först enkelt med Kalla, men tappade direkt i den följande uppförsbacken. Efter bara någon kilometer var hon upphunnen av Weng och de andra.

– Jag tyckte min skidor gick bra här runt stadion, så då ville jag utnyttja det. Men sen gick de inte lika bra uppför, så då gjorde jag ett byte på nästa varv i stället. Men jag är väldigt nöjd med min taktik i dag, säger Haag, till slut nia.

Kalla hängde med ändå in till upploppet på stadion, men var chanslös i spurten. Hon slutade femma, tre sekunder bakom Weng.

– Charlotte är i väldigt god form, så hon klarade av att hänga med ändå. Men jag tror att det lönade sig att byta. För egen del är jag väldigt glad att jag gjorde det, för jag var väldigt trött på slutet, säger norskan.