IOK överklagar inte Johaugs dom

Foto: ≈serud, Lise / TT NYHETSBYR≈N
SPORTBLADET

Norska skidförbundet stängde av Therese Johaug i 13 månader.

IOK överklagar inte domen.

I morgon kommer internationella skidförbundet FIS med besked.

– Vi kan inte göra annat än att vänta, säger Johaugs manager Jörn Ernst till VG.

I oktober blev det officiellt att Therese Johaug hade testats positivt för clostebol, ett förbjudet ämne som hon hade fått i sig via läppsalva.

Efter flera månader av spekulationer och skriverier fick norskan sitt straff den 15 februari. Det norska skidförbundet stängde av henne i 13 månader.

”Therese Johaug, född 25 juni 1988, förlorar rätten att delta i tävlingar och organiserad träning under en tidsperiod av 13 månader med början den 18 oktober 2016”, stod det i ett pressmeddelande från förbundet.

Kan tävla i OS

En avstängning i 13 månader gör att Johaug får börjar tävla igen den 18 november 2017, och det öppnar för att hon kan vara i slag vid OS i Pyeongchang i februari 2018.

Det har funnits oro kring straffet då tre olika instanser har haft möjlighet att överklaga beslutet – internationella skidförbundet FIS, antidopningsbyrån Wada och internationella olympiska kommittén IOK.

Norska VG skriver att IOK inte kommer att överklaga domen. I morgon kommer FIS besked. Sedan har Wada ytterligare tre veckor på sig innan de behöver lämna ett besked.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Wada