Kvinnorna portades – sprang eget lopp

SPORTBLADET

I sista stund stoppades kvinnor från att springa Irans första internationella marathon.

Då sökte de upp en park och sprang samma sträcka på egen hand.

– Inga arrangörer, ingen dålig organisation eller dumma regler kan stoppa oss, säger Helene Franchineau, en av löparna, på Instagram.

För drygt tre veckor sedan fick de som anmält sig till marathonloppet TehRUN mejl från arrangörerna. Ett hundratal av de 600 anmälda löparna var kvinnor och meddelades att de inte skulle tillåtas att tävla med männen.

Efter intensiva protester verkade beslutet rivas upp och kvinnor reste från flera länder till Irans huvudstad Teheran för att delta i det 42 kilometer långa loppet.

”Jag kunde bli arresterad”

De fick ett definitivt besked ett dygn före start. Det var inte aktuellt att kvinnor skulle få springa fyra mil, i stället skulle damloppet gå över tio kilometer – och inomhus.

När den egyptiska löparen Manal Adel Rostom hämtade ut sin nummerlapp upplyste en funktionär om förändringen.

– Han sa till slut att jag kunde springa utomhus om jag ville, men jag riskerade då att bli arresterad, säger hon till The Independent.

”Glad att vi höjde våra röster”

Kvinnorna ville inte ge upp sina förberedelser men heller inte hamna hos polisen, så en plan föddes mellan åtta av dem. Tidigt i fredags, ett par timmar före tävlingen skulle börja, tog de taxi till parken Beheshte Madaran och mätte upp en 700-metersslinga. Utan att meddela arrangörerna sprang de 45 varv runt den.

Med 3,2 mil tillryggalagda i smyg startade de sedan i det ordinarie loppet. De kämpade sig igenom den sista milen som krävdes för att få ihop ett fullt marathon och firade i mål som åtta gemensamma segrare.

– Jag är glad att vi höjde våra röster. När kvinnor pratar för sig själva kan riktig förändring komma. Att som kvinna från Mellanöstern se kvinnor styrkas på det här sättet och springa på gatorna för första gången betyder mycket för mig. Det gör att kvinnor vet att det inte finns några gränser och att de kan gör allt de vill, säger egyptiskan Manal Adel Rostom till Independent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maraton