Kalla om den svåra kampen: ”Det är mot min logik”

SPORTBLADET

ULRICEHAMN. Charlotte Kalla älskar att ha en plan och träna hårt.

Därför har uppladdningen inför världscupen i Ulricehamn varit svår - skidstjärnan har tvingats ta det lugnt.

Att det lyckades var en lika stor framgång som dagens pallplats i sig. 

– Det är mot min logik, säger Charlotte Kalla.

Varje år i maj sätter sig Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson ner för att dra upp riktlinjerna inför nästa säsong. 

Planen har varje år varit som ett mantra för Charlotte Kalla.

Hon har ogillat avvikelser och mått bra av hård träning. 

Men den här säsongen är inget sig likt.

VM-säsongen har varit totalt omtumlande och utmanande för Sveriges stora skidstjärna Charlotte Kalla.

Hon som älskar struktur, planering och hård träning har sedan hjärtklappning i premiären i Ruka fått vända upp och ner på hela sin vardag.

Hon fick starta om efter Ruka, hon körde på för hårt under jul och har efter Tour de Ski fått slå av på takten igen.

”Ska man vila sig i form..?”

Belöningen fick hon under lördagen när hon blev trea i milloppet (fri stil) i Ulricehamn.

– De har blivit både en A, B, C och D-plan. Jag har med skadan tidigt i säsongen fått korta perspektivet. Jag trivs när jag vet hur det ska se ut tre veckor framåt. Det är inte första gången jag har fått tänka kortare och invänta hur kroppen reagerar. Jag vill inte heller riskera sjukdomar heller genom att gå på för tidigt, säger hon.

Hur är det för dig att dra i handbromsen?

– Det är mot min logik. Ska man bli bättre ska man väl inte vila sig i form? Men det handlar också om att backa tillbaka som jag bara tränat och tränat och inte låtit mig för det här överskottet. Jag tror att det är viktigt att våga låta mig känna det emellanåt och inte bara på mästerskapen. För då kan jag ta åt mig av träningen mycket mer som väntar. Jag vet att det finns en långsiktig tanke, säger Charlotte Kalla.

– Jag har försökt att samla överskott efter Touren för att vara redo och ta åt mig träning nu framöver. Det är också skönt att känslan jag har haft, rastlösheten som infunnit sig, stämmer bra överens med att det räcker till en plats på pallen.

Druckit kaffe och träffat vänner

Kryper i kroppen när du vilar mer än normalt?
– Ja, men man blir extra peppad på de pass man får, fokuset skruvas åt.

Vad gör du istället?

– Det blir förmiddagskaffe hos småbarnsfamiljer med barn som inte börjat på dagis ännu... Jag får försöka lägga tid på sådant som jag vet ger mig energi, säger Charlotte Kalla.

En utmaning efter hjärtproblematiken i första loppet i finska Ruka har Charlotte Kallas kropp haft svårare än normalt att hantera och transportera bort mjölksyra.

Är det i balans nu?
– Det har blivit bättre, men jag tror också att tiden från Ruka kommer att göra sitt. Sen behöver jag de här tuffa tävlingarna också, men också fler tröskelpass. Jag ska också köra syrerikt och ligga med bra syre i kroppen och träna.

Högst upp på pallen i Ulricehamn kom norska Marit Björgen och tvåa, tio sekunder före Charlotte Kalla, kom finskan Krista Pärmäkovski.

FAKTA

10 km fri stil, Ulricehamn

1) Marit Björgen, Norge, 2) Krista Pärmäkovski, Finland, +10,7, 3) Charlotte Kalla, Sverige, +24,9, 4) Astrid Jacobsen Uhrenholdt, Norge, + 25,7, 5) Ragnhild Haga, Norge, +32,3.