Smygfilmade coachen: ”Alla här är rövhål”

CJ Björk tippar konferensfinalerna i NFL

Foto: MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
SPORTBLADET

Superstjärnan Antonio Brown smygfilmade sin coach och läckte en film från Pittsburgh Steelers omklädningsrum. Och skruvade därmed upp temperaturen ytterligare inför kvällens konferensfinal mot New England Patriots.

Precis som det skulle behövas när en plats i Super Bowl står på spel.

Foto: Simon Cederqvist / FOTO: TV10/SIMON CEDERQVIST
Carl-Johan Björk.

Efter segern mot Kansas City Chiefs hade Steelers head coach Mike Tomlin en samling i omklädningsrummet. Han tackade sina spelare, men uttryckte också sin besvikelse över att New England Patriots nu fick en och en halv dags längre vila inför deras gemensamma konferensfinal. Han gjorde det i samma mening som han använde uttrycket ”assholes”.

Inget ovanligt ordval i ett av adrenalin pumpande omklädningrum, där en del hårda ord kan få vingar och flyga i affekt.

Men detta skedde i ett slutet sällskap innan pressen skulle släppas in. Det var i alla fall vad Tomlin trodde, innan det uppdagades att hans brandtal publicerats live på spelaren Antonio Browns facebooksida, med tusentals följare.

Kommer straffas

Brown har sedan dess fått gå ut och be om ursäkt, och har någon form av bestraffning att vänta. Men Tomlin kommer givetvis inte att peta sin hyllade wide receiver. Allt för mycket står på spel.

Men även Steelers organisation kommer att straffas för att Brown brutit mot NFL:s social media-policy, där ingenting får läggas upp 90 minuter före match fram till efterföljande presskonferens.

Steelers guard Ramon Foster kommenterade incidenten på sitt vis: ”Enligt mig så är alla i den här ligan ”assholes”. Du måste vara det för att kunna spela det här spelet. Och coacher blir inte head coacher genom att vara trevliga typer.”

New England Patriots old school-coach Bill Belichick kommenterade något i stil med att han inte var på ”snapface” och var mer upptagen med att få sitt lag redo till match än om vad folk lägger upp på ”instantchat”…

Och hur oskyldigt det än kan vara, så kommer snacket att ha påverkat uppladdningen, och slukat fokus på mediadagarna. Och lita på att Belichick lär ha använt detta som ytterligare tändvätska. I en match som förväntas att bli tät, tuff och hård. Och där chansen är stor att det bara blir en spark som skiljer lagen åt.

I slutspelet är det av yttersta vikt att ha en bra kicker då det ofta handlar om tajta matcher som avgörs i slutsekunderna. Och Steelers kicker Chris Boswell visade att formen är god mot Chiefs, när han satte fem field goals och ensam svarade för Steelers poängproduktion.

Men det kommer inte att räcka med field goals för att besegra Patriots som framåt har legendaren Tom Brady, och bakåt har ligans bästa försvar när det handlar om minst antal insläppta poäng. Dock är deras passförsvar inte riktigt lika effektivt som springförsvaret. Så Steelers gör alltså bäst i att försöka hitta Antonio Brown så ofta som möjligt. 

Quarterbacken Big Ben Roethlisberger har stundtals spelat på sin högsta nivå den här säsongen, men inte erbjudits tillräckligt bra skydd. Steelers offensive-line måste lyfta sig rejält. Annars blir det här ett omöjligt uppdrag. Dessutom måste försvaret sätta press på Brady. För får han stå ohotad där bak och diktera matchen är det över.

Om den andra konferensfinalen kommer att avgöras med field goals, har Green Bay Packers det väl beställt i form av Mason Crosby. Den erfarne kickern svarade för två field goals över 50 yards, och bidrog starkt till att avgöra divisionsfinalen mot Dallas Cowboys.

Falcons vs Packers – en poängfest

Kickers är oftast lugna karaktärer som inte tar så mycket utrymme i omklädningsrummet. På träningsplanen håller de sig på sin kant med longsnappern, puntern och kickern. De har sina egna möten och går ut innan träningen, övar på sin procedur, och har inte så mycket med det andra spelet att göra. 

Något utanförskap är det dock inte fråga om. Så länge de presterar vill säga. Det är en extremt prestationsbaserad atmosfär i NFL, och det gäller alla spelare och positioner. Få accepterar om du inte: 1) Presterar. 2) Inte jobbar hårt. 

Det slängs en del käft med kickern, som gärna får skämtsamma passningar under träning för att de bara står och dricker vatten. Då brukar de kontra med att man är välkommen ut planen med tre sekunder kvar för att sparka bollen 55 yards…

Falcons vs Packers lär bli en poängfest och en duell mellan ligans två kanske mest spektakulära quarterbackar.

Packers Aaron Rodgers har inte varit bättre sedan Super Bowl-året och har lett laget till imponerande åtta segrar i följd. Ska sviten hålla i sig, och Super Bowl bli verklighet, får han och o-line se upp med Vic Beasley. Sackkungen Beasley kommer hänsynslöst att jaga och sätta press Rodgers. Något som Cowboys misslyckades med sist.

Falcons Matt ”Ice” Ryan leder ligans mest fruktade anfall med wide receivern Julio Jones och running backen Devonta Freeman. Ryan är den ende av kvarvarande QB:s som saknar en Super Bowl-ring. Och har följaktligen mest att bevisa. 


Cj Björk tippar konferensfinalerna

Atlanta Falcons–Green Bay Packers  (20.30, TV3 Sport HD/Viaplay)

I den här matchen får man hålla i hatten, för det här kommer bli en riktig uppvisning i anfallsfotboll. Två QB’s som är glödheta och hungriga. Falcons som producerade hela 36 poäng och 422 yards framåt mot ett stadigt Seattleförsvar och Packers med 34 poäng och 429 yards framåt mot ett förstaseedat Dallas Cowboys. Som den gamle WR Terrell Owens sa inför säsongen 2006 ”Get your popcorn ready!”. Här är det QB-spel som kommer vara avgörande för båda lagen, här med fördel för Packers i Aaron Rodgers. Dock har Falcons ett ess i rockärmen i form av sackledaren LB Vic Beasley, som kommer göra allt för att få ner Rodgers i konstgräset på Georgia Dome. De som QB Matt Ryan har att tillgå är WR Julio Jones, WR Muhammad Sanu samt RB Devonta Freeman. För Rodgers är det WR Randall Cobb, WR Davante Adams och RB/WR hybriden Ty Montgomery. 

Tips: Packers håller vinnarsviten vid liv och utökar till nio raka!

New England Patriots–Pittsburgh Steelers (00.40, TV3 Sport HD/Viaplay)

Sist ”Big Ben” och Brady möttes i ett AFC Championship var 2004, det var Big Bens rookieår och Steelers åkte på torsk med 27–41. Patriots gick då vidare och vann Super Bowl mot Philadelphia Eagles. Nu hela 13 år senare har de helt andra lagkamrater och är många erfarenheter rikare. Roethlisberger med två Super Bowl-vinster och Brady med fyra. Onekligen en fantastisk ”match- up” som kommer bli en fröjd att följa. En stor nyckel för Steelers blir RB Leveon Bell, som måste prestera på topp. 

För Patriots så är det såklart Tom Brady, dock måste hans o-line skydda honom bra mycket bättre än vad de gjorde mot Texans, som dock har ett vassare försvar än Steelers. Denna match har alla förutsättningar att bli en riktig ”grismatch” i sann AFC-anda, där special teams kommer spela en viktig roll. 

Tips: New England kommer stå som segrare till slut, och avancera vidare till Super Bowl för nionde gången. 


CJ Björk rankar helgens quarterbackar

1) Tom Brady, New England Patriots

Den absolut vassaste QB’n genom tiderna i min mening. 

2) Aaron Rodgers, Green Bay Packers

När han spelar som bäst är han minst sagt läskig att se på. 

3) Matt Ryan, Atlanta Falcons

Den enda QB i helgens matcher utan en Super Bowl-vinst, otroligt stark kandidat till årets MVP. 

4) Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers

Sist men absolut inte minst i denna skara av QB’s landar Big Ben. Har haft en stundtals skakig säsongen men tillhör fortfarande ligans absoluta elit.