Olympiskt rekord av Sarah Sjöström

Tappade på sista sträckan – världsrekord av Australien

TOKYO. Sarah Sjöström slog olympiskt rekord på sin sträcka i lagkappen.

Ändå fick Sverige nöja sig med en sjätteplats.

– Det krävs extremt mycket, kanske att något av de andra lagen blir diskade för vi ska hamna på pallen, säger hon och skrattar.

Det blev australisk dominans i finalen av damernas lagkapp på 100 meter frisim. Suveränerna från Oceanien var på förhand superfavoriter, och levde upp till förväntningarna.

Bronte och Cate Campbell, Emma McKeon och Meg Harris simmade till slut in tre sekunder före resten. På kuppen satte man även nytt världsrekord – 3,29,69, spelens första världsrekord i simning.

Men simmarna från Australien var inte ensamma om att noteras för ett rekord under söndagen.

”Vi gjorde en superinsats”

Svenskorna, som igår tog sig till final med minsta möjliga marginal, blev sexa i ett lopp som lite i skymundan startade sensationellt.

Sarah Sjöström inledde nämligen lagkappen superstarkt och slog olympiskt rekord (!) på hundra meter fristil på sin sträcka med tiden 52.63. En bit ifrån hennes världsrekord från 2017 på 51.71 men alldeles oavsett ett formidabelt formbesked inför fortsättningen i OS,

Efter Sjöströms start ledde förstås Sverige. Michelle Coleman tog sedan över och gjorde det bra.

Louise Hansson, som simmar fjäril till vardags, växlade sedan över till Sophie Hansson. Där tappade Sverige medaljchanserna och fick nöja sig med en meriterande sjätteplats.

”Krävs extremt mycket”

Sjöström konstaterar att konkurrensen är så blodig i lagkappen att det nästan är omöjligt för Sverige att nå medaljplatserna.

– Det är klart att det hade varit häftigt att komma upp på prispallen. Men vi är jättenöjda med den här prestationen och vi väntade oss det här, säger hon och skrattar:

– Men det krävs extremt mycket, kanske att något av de andra lagen blir diskade för vi ska hamna på pallen. Det är typ det enda som skulle kunna rädd oss.

Totalt sett var svenskorna glada över prestationerna.

– Vi gjorde en superinsats, säger Louise Hansson efteråt.

Tidigare under morgonen (japansk tid) tog sig såväl Sjöström som Louise Hansson till finalen i 100 meter fjäril, som avgörs på måndag.

Sjöström.
Sjöström.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.