Jessica Rydes otroliga statistik på straffar inför semifinalen

”Det är ju sjukt”

TOKYO. Straffarna blir allt fler och viktigare i handboll.

Då är det bra att ha en målvakt som tar makalösa hälften av dem.

– Oj, ja det är ju sjukt, säger Jessica Ryde när hon får veta den otroliga siffran av Sportbladet.

Straffar får en allt större betydelse i handboll.

– Jag tycker at det är lite tråkigt. Jag förstår inte varför det bli så mycket straffar hela tiden. Men det är väl något de har bestämt, säger Sveriges OS-målvakt Jessica Ryde.

Sportbladets genomgång visar att antalet straffar per match nu är uppe i ungefär samma siffror som för fyra-fem år sedan med 8,9 i snitt (sjönk faktiskt något i kvartfinalerna efter att varit uppe på 9,5 efter gruppspelet).

I EM i december var det nere på 8,1 i snitt och i VM senast 8,3.

Jessica Ryde räddar en straff mot Frankrike.
Jessica Ryde räddar en straff mot Frankrike.

Usel utdelning i EM

I EM hade Sverige en katastrofal utdelning på straffar: 58 procent (snittet ligger på 80 i OS) och vissa av missarna var direkt avgörande för resultatet i matcherna.

– Med bättre utdelning i EM hade vi haft tre poäng till i den turneringen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

I OS har den egna målprocenten på straffar höjts till skäliga 73 procent.

Men det som sticker ut i den svenska straffstatstiken är Sveriges räddningsprocent på straffar och då framför allt Jessica Rydes.

De svenska målvakterna har tagit 32 procent av straffarna, vilket är nästan dubbelt så mycket som delade tvåan Angola och Spanien på 17 procent.

”Det är ju sjukt”

Men det mest häpnadsväckande är Jessica Rydes 50 procent. Hon har tagit 8 av 16 straffar, vilket kan vara en unik siffra i ett mästerskap. Tvåa individuellt är spanjorskan Silvia Navarro på 23 procent.

– Oj, ja det är sjukt, säger Ryde när hon får höra om siffrorna från Sportbladet.

Nu ställs Sverige mot Frankrike i semifinalen. Ett franskt lag som har fått näst flest straffar (33) av alla lag i OS bakom Ryssland (37). I matchen mot Frankrike i gruppspelet räddade Ryde en poäng till Sverige med just en straffräddning i slutsekunden.

– Det blir allt viktigare för våra målvakter att vara bra på straffar. Det är en analys som vår målvaktstränare Thomas Forsberg gjort inför mästerskapet. Han har jobbat och tränat på jättemycket straffar med målvakterna, lagt mycket tid och vikt vid det, säger Axnér.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.