”Jag hade inte varit på EM utan dom”

Foto: Elisabet Hoff, TT
”Vi passar väldigt bra ihop”, säger Felicia Grimmenhag om hästen Tarot E.
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Pararyttaren Felicia Grimmenhag, 23 är årets raket i svensk ridsport.

När hon intar EM-banan på måndagen är det för att nå final.

– Jag ska rida så bra som jag vet att jag kan göra, säger hon och ser lycklig ut.

Det lyser om Felicia Grimmenhag där hon sitter i sin rullstol i duggregnet på Heden och ser sin häst Tarot E trava upp inför tävlingsveterinärerna i den obligatoriska hälsokontrollen.

Så egentligen är det en överflödig fråga, den där om hur det känns att vara här, på ett EM på hemmaplan. Hon får ändå beskriva det.

– Exalterande, säger hon.

– Förut har jag alltid varit så nervös när vi åkt till en tävling. Men inte denna gång. Nu kändes det bara jätteroligt. På tävlingsdagen kommer jag bli nervös, men det går över när jag kommer in på banan.

Hon får hjälp upp i sadeln på Tarot E och genast förändras anletsdragen. De blir fokuserade och bestämda.

Fick amputera båda benen

Hästtjejen Felicia Grimmenhag var 17 år när hennes moped blev påkörd av en bil. Svårt skadad hölls hon nedsövd i tre dagar. När hon vaknade var det mesta av båda benen amputerade. Tio veckor senare satt hon i sadeln igen.

Nu rider hon i en specialsadel med kardborrband runt låren. Två långa spön ersätter resten av benen och visar hästen vad den ska göra. Felicia sitter rak i ryggen och absolut mitt över hästen. Tyngpunkten är hög och minsta felbalans ger Felicia en fallande känsla.

Bredvid träningsbanan står förbundskapten Agneta Aronsson, tillika tränare.

– Du måste rida mycket mer framåt, säger hon bestämt.

Felicia lyder. Tarot E vaknar upp och snart gör de travövningar som kan göra vilken annan ryttare som helst avundsjuk.

”En riktigt snabb resa”

Tarot E kom in Felicia Grimmenhags liv i februari. Sedan dess har karriären gått i raketfart. Från första starten i Belgien i april, över två guld i NM i juni och nu till EM.

– Ja, det har varit en riktigt snabb resa. Vi passar väldigt bra ihop, men jag håller fortfarande på att lära känna honom och upptäcker nya saker hela tiden, säger Felicia som själv inte kunde köpa en konkurrenskraftig häst.

Tarot E kom till henne tack vare fem ridsportprofiler. Bland annat dressyrstjärnan Patrik Kittel.

– Jag hade inte varit på EM utan dom. Först kände jag lite som ”varför vill de har människorna hjälpa mig?”. Det är häftigt och jag är jättetacksam, säger Felicia.

Jan Fristedt, legendarisk kommentator på stortävlingar i Sverige, är en av ägarna.

– Det ger en fantastisk tillfredställelse att vara med och hjälpa en helt underbar ung människa som är så ambitiös och så duktig. Det är så tacksamt verkligen, säger han med lätt darr på rösten.

FAKTA

SVENSKARNA SOM RIDER I DAG

PARADRESSYR

Arena: Heden

Tid: 8.30-16.00

Fem olika grader beroende på funktionsnedsättning. Grad V lindrigast nedsättning. 

Medaljutdelning i varje grad.

De åtta bästa i varje grad går vidare till onsdagens freestyle. Alla lagryttare går vidare till lagtävlingen på tisdagen.

Förbundskapten: Agneta Aronsson

Anita Johansson

Ålder: 47 år.

Bor: Laholm.

Grad: I

Världsrankning: 17.

Tidigare mästerskap: Fem. Två Paralympics, ett VM, två EM.

Medaljer: Ett EM-brons 2011.

Häst: Dear Friend, 9 år.

Ägare: Anita Johansson.

Chans:

Klar potential att nå finalen i freestyle. Ovanligt ung och grön häst för dessa parasammanhang, men ryttaren desto mer erfaren. Cool och nervstark. Extra fördel i hästen fina skritt.

Övrigt: Sysslade tidigare med trav. Föll ur sulkyn, blev överkörd och förlamad i ena sidan. Har sedan dess personlig assistent dygnet runt och går med rullator. Rider bra. Har ridit Dear Friend sedan han var blott sju år och hade med honom till Paralympics i Rio.

Felicia Grimmenhag

Ålder: 23 år.

Bor: Bålsta.

Grad: III

Världsrankning: 31.

Tidigare mästerskap: Inga.

Häst: Tarot, 14 år.

Ägare: Jana Wannius, Patrik Kittel, Rasmus Haid-Bondegaard, Ulrika Hedin Sånemyr, Jan Fristedt.

Chans:

Cool och talangfull men oerfaren. Har bara ridit dressyr som pararyttare och gjort kometkarriär. Rutinerad häst, men som hon ridit i blott fyra månader. Behöver inte känna press och kan nå finalen i freestyle.

Övrigt: Förlorat det mesta av båda benen i en trafikolycka. Drivs av ett mod och framåtanda som imponerat på fem ridsportprofiler som sponsrar med häst. Har specialsadel med kardborrband runt benen.

Louise Etzner Jacobsson

Ålder: 57 år.

Bor: Klintehamn.

Grad: IV.

Världsrankning: 19.

Tidigare mästerskap: Ett Paralympics, ett EM.

Medaljer: Två Paralympics-brons 2016.

Häst: Zernard, 14 år.

Ägare: Katarina Qvarnström.

Chans:

Den starka bronsformen från Rio håller i sig. Till det kan läggas ett års mer erfarenhet och en befäst etablering på denna nivå. Har tre färska guld från NM i bagaget.

Övrigt: Etzner Jacobsson ramlade på ett betonggolv och fick en hjärnskada som påverkar balans, syn, koordination och stresstålighet. Var innan olyckan en duktig dressyrryttare. ”En sanslös tävlingsmänniska som kan styra sin vilja”, enligt förbundskapten Agneta Aronsson.

Lena Malmström

Ålder: 49 år.

Bor: Hässleholm.

Grad: V.

Världsrankning: 59

Tidigare mästerskap: Inga.

Häst: Hotdream Que, 17.

Ägare: Lena Malmström.

Chans:

Ingen mästerskapsvana men lång tävlingserfarenhet, även internationellt. Jämna resultat nära 70 procent. En stabil tillgång för laget, men kanske hård konkurrens i grad V för individuell final.

Övrigt: Har ett rörelsehinder i lederna. Känner sin häst utan och innan eftersom den är född hemma på gården där hon bor.