Efter uteblivna JVM-festen – dramatik på hemresan

Det var upplagt för fest. Småkronorna skulle spela mot Schweiz på nyårsafton.

Men så blev det inte. JVM-festen ställdes in och dramatik utspelade sig på flygresan hem – när en passagerare fick hjärtstillestånd.

– Vi gjorde allt vi kunde för att rädda hennes liv, säger Juniorkronornas läkare, Ryan Allenby.

JVM blev inte vad någon hade hoppats på. Turneringen ställdes in helt och alla lagen fick åka hem med nedböjda huvuden.

– Hela grejen börjar sjunka in mer och mer. Vi är alla väldigt besvikna över hur allt blev, säger Isak Rosén som till vardags spelar i Leksands IF.

Flygresan hem skulle bli väldigt dramatisk. En passagerare fick hjärtstillestånd – och planet tvingades nödlanda på Island.

– En passagerare fick hjärtstillestånd och föll ihop. Vår lagläkare, Ryan Allenby, startade hjärt och lungräddning direkt. Vi vet inte hur det gick med personen, men förhoppningsvis gick det bra, säger Rosén och fortsätter:

– Ryan gjorde ett otroligt jobb. Det var väldigt dramatiskt och när man tänker tillbaka så får man lite perspektiv på allt. Jag hoppas verkligen att personen mår bra.

”Utbildningen sitter i ryggmärgen”

När Sportbladet fick tag i lagets läkare, Ryan Allenby, så var han skakad av upplevelsen.

Ryan Allenby
Ryan Allenby

– Jag hade precis somnat när Calle Clang kom till mig och var helt hysterisk. Han berättade att en kvinna höll på att dö, säger Ryan Allenby och fortsätter:

– Jag sprang bak i planet och där låg en kvinna i 40-50-årsåldern, på golvet medvetslös. Jag och en läkarstudent som var på planet, startade hjärt och lungräddning. Vi höll på i 45 minuter till en timme. Hon andades dåligt och var blåaktig. Vi hade svårt att hitta hennes puls. Jag är inte säker, men jag misstänker att hon hade lungemboli (blodpropp i lungan, reds. anm.).

Hur var det att ställa om från att sova tills att helt plötsligt kämpa för att rädda någons liv?

– Det tog kanske 30 sekunder innan jag förstod vad som ens hände, det gick väldigt fort. Men så fort jag förstod vad som hände så kickade allt in. Utbildningen sitter i ryggmärgen.

”50–50 att hon överlever”

Allenby såg att den enda chansen att rädda kvinnans liv var att landa så fort som möjligt och få henne till ett sjukhus. Island var närmast.

– Jag minns inte ens vad läkarstudenten hette... men studenten, jag och en flygvärdinna höll henne vid liv tills vi landade på Island. Hon var vid liv när ambulanspersonalen på flygplatsen tog över.

Har ni fått höra något om kvinnans status?

– Nej, inte ännu. Flygbolaget skulle höra av sig så fort de fick veta något. Men det känns som att det var 50–50 att hon överlever. Vi gjorde allt vi kunde för att rädda hennes liv.

Hur mår du nu?

– Jag var skakig där ett tag. Personalen tog mig till förstaklass och jag somnade direkt av utmattning. Jag ser sådant ofta i och med mitt yrke, men det är inte något jag behöver göra. Många spelare var väldigt skakade och skrämda. Så vi har stöttat varandra. Nu håller vi bara tummarna för att kvinnan överlever, säger Ryan Allenby.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.