Hegerfors på begravningen för Engstrand: ”Viktigt för mig”

Familj, släkt och vänner tog farväl av Tommy Engstrand i Gustaf Vasa kyrka.

Tv- och sportprofilen var 81 år när han dog den 18 juli tidigare i år.

– Det är viktigt för mig att ta mig hit, han har betytt så mycket, varit så omtänksam och varit en varm vän när jag varit sjuk, säger Arne Hegerfors.

De sörjande hade samlats för begravningen i Gustaf Vasa kyrka intill Odenplan i centrala Stockholm.

Bland gästerna fanns många pensionerade och aktiva tv-sportkommentatorer och chefer från olika mediebolag.

Tommy Engstrand blev 81 år.
Tommy Engstrand blev 81 år.

Under 20 år jobbade Tommy Engstrand för Sveriges Radio och Sveriges Television.

Senare jobbade han också bland annat för olika produktioner inom Viasat.

De alla pratade om hur mycket Tommy Engstrand alltid brydde sig om dem och hur mycket han alltid ställde upp för dem.

Arne och Kerstin Hegerfors
Arne och Kerstin Hegerfors

”Tog hand om mig”

Arne Hegerfors, 79 år, tidigare bland annat SVT och Canal+:

– Tommy Engstrand var en inspirerande kamrat och kollega. Han var den som tog hand om mig när jag flyttade till Stockholm. Han och Ulf Elfving sa; ”vi måste ta hand om grabben”. Det var typiskt Tommy och det gjorde han verkligen. Det blev en av mina bästa vänner och jag trodde aldrig att jag skulle trivas någon annanstans än i Göteborg, så nu har jag blivit nästan mer stockholmare än göteborgare. Till både mig och Lars-Gunnar Björklund var han det stora stödet när vi varit sjuka.

Christer Ulfbåge, 79 år, tidigare bland annat SVT och SR:

– Tommy Engstrand var inspirerande och hjälpsam med glada tillrop. Han såg när man inte mådde bra och han såg när man mådde bra. Han hade allt som en chef på Radiosporten skulle ha. Dessutom var han en av de allra bästa referenterna som vi någonsin har haft.

”Ingår i förstafemman”

Fredrik Belfrage, 72 år, tidigare bland annat SVT och SR:

– Tommy Engstrand ingår ständigt i min förstafemma, det är en av de bästa personer jag har träffat. Han var en oerhörd sällskapsmänniska, han var entusiastisk, generös och bussig. Vi kände varandra i 50 år och det var aldrig några problem. Vi har rest tillsammans, vi har umgåtts privat tillsammans, vi har suttit på krogen tillsammans och vi har jobbat tillsammans. Det har varit massor av OS och VM tillsammans. Vi höll kontakten in i det sista och ringde alltid varandra. Han var omtyckt av både kvinnor och män, alla gillade honom.

Lasse Kinch.
Lasse Kinch.

Lasse Kinch, 78 år, tidigare bland annat SR och Viasat:

– Tommy Engstrand har betytt oerhört mycket för min karriär, vi började på Idrottsbladet tillsammans och sedan vidare till Sveriges Radio och TV3. Han var en väldigt vänlig och öppenhjärtlig person, han tänkte på andra och hade de flesta egenskaperna. Jag minns massor, det är massor av minnen.

Artur Ringart.
Artur Ringart.

”Saknar väldigt mycket”

Artur Ringart, 69 år, tidigare bland annat SVT och TV4:

– Tommy Engstrand stod alltid med båda fötterna på jorden, han var alltid jättetrevlig och hade alltid en bra story. De var storys på storys, som man vek sig av skratt till. Det var när han och Sven Tumba åkte ut till Prins Bertil och bara stövlade in och allt möjligt. Han var en sportjournalist av den gamla stammen. Det var alltid: ”grabben, så är det” och ”tjena grabben”. Det var alltid ett skönt tugg, han seglade aldrig i väg.

Ralf Edström.
Ralf Edström.

Ralf Edström, 68 år, tidigare bland annat svenska fotbollslandslaget och SR:

– Tommy Engstrand anställde mig på Radiosporten 1983 och vi har många goda minnen tillsammans. Han var en underbar människa på att formulera sig. Jag hade kontakt med honom in i det sista, vi skickade bilder på barnbarn och sådant hela tiden och han ville alltid se och veta mer. Han var en underbar kamrat och det var en fantastisk vänskap som jag saknar väldigt mycket, det är tufft. Han spred värme om sig oavsett var han var. Han var också otroligt kunnig inom sitt yrke. Jag minns en match på fotbolls-VM 1990 i Rom, det vara insekter som flög upp i lamporna, dog ramlade ner där vi satt. Många satt med tidningar över huvudet för att skydda sig, men han brydde sig inte utan drog i sig sin cola med säkert 15 flugor i.

Jacob Hård.
Jacob Hård.
Pamela Andersson.
Pamela Andersson.

Frågade om Djurgården

Håkan Södergren, tidigare bland annat Tre Kronor och fortfarande Viasat:

– Det känns tråkigt att vara här, men jag försöker att tänka på de trevliga stunderna som vi har upplevt tillsammans. Det är ett mycket hyggligare sätt att avsluta på. Vi kände varandra länge och jobbade tillsammans länge, jag fick gå i skolan med Tommy Engstrand och Lars-Gunnar Björklund som ledstjärnor, kollegor och goda vänner. Jag har fått lära av de bästa inom branschen. Tommy Engstrand hade alltid ett sådant engagemang när han tittade på idrott och jobbade med idrott. Sedan var han alltid så orolig över Djurgården, jämt och hela tiden. Det var den enda frågan han alltid startade med när vi träffades eller pratade på telefon: ”Åker vi ur i år?”. Nu vann Djurgården i går, det känns fint. Han sitter nog där uppe och följer Djurgården och är orolig. De allra roligaste minnena tillsammans håller jag för mig själv.

På plats för begravningen var också bland annat Jacob Hård, Lasse Granqvist, Niklas Holmgren, Tommy Åström, Åke Unger, Ulf Elfving, Bengt Skött, Robert Perlskog och Henrik Strömblad.

Åke Unger.
Åke Unger.
Niklas Holmgren.
Niklas Holmgren.
Marcus Leifby och Bengt Skött.
Marcus Leifby och Bengt Skött.
Ulf Elving med sällskap.
Ulf Elving med sällskap.

Tommy Engstrand växte upp på Tomtebogatan i Vasastaden i Stockholm.

Han var tillsammans Lars-Gunnar Björklund, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg ”Hylands pojkar” med Lennart Hyland som lärmästare inom etermedia.

Tommy Engstrand sörjs närmast av särbon Birgitta, dottern Anna och barnbarnet Felix.

Tommy Engstrand 1996.
Tommy Engstrand 1996.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.